Спеціальні потреби

Обама оголосив чергову економічну ініціативу


У час, коли американці відзначали День праці, Барак Обама вирушив, так би мовити, «у регіони», щоб озвучити свою наступну ініціативу, спрямовану на подолання безробіття і створення додаткових робочих місць. Президент США виступав перед мешканцями у штаті Вісконсін, яким пояснював деталі нового економічного плану своєї адміністрації. План серед іншого передбачає виділення протягом наступних шести років 50 мільярдів доларів на інфраструктурні проекти – серед них автотранспортні шляхи, залізниці та аеропорти.

Минуле літо не було легким для президентської команди. Економіка розвивалася повільніше, ніж планувалося, безробіття не зменшилось, а навпаки – дещо зросло, підібравшись впритул до позначки у 10 відсотків. Все більше американців незадоволені економічною політикою президента. Це грозить катастрофою для Демократичної партії під час виборів у Конгрес у листопаді.

Колишній сенатор США Норм Колман каже:

«У деяких округах демократи програють 10-11 відсотків. Люди просто розлючені. Вони обурені станом економіки і високим безробіттям».

Намагаючись виправити ситуацію, Барак Обама оголошує нову програму економічного розвитку.

В її основі лежить виділення з бюджету 50 мільярдів доларів на відбудову інфраструктури – ремонту 250 тисяч кілометрів доріг, відновлення залізничних шляхів та аеропортів. Крім того, Обама закликає Конгрес тимчасово звільнити компанії від податку на зарплату для щойно найнятих працівників та дати податкові пільги для підприємств, що виділяють гроші у розбудову бізнесу, наукові дослідження та експерименти.

Республіканці – серед них і сенатор-республіканець Джон Маккейн – кажуть, що занадто пізно:

«Всім хочеться, щоб фенікс повстав з попелу. Але факт у тому, що якби ми зробили ці речі два роки тому, ми були б у значно кращому стані ніж є тепер. Подивіться, все сиплеться».

Республіканці змушені критикувати, адже Обама «заспівав» їхню власну пісню про скорочення податків. Їм тепер буде важко відмовитись голосувати за економічну програму президента, звертає увагу демократичний радник Керен Фіні:

«Це дозволяє демократам показати, що республіканці є партією слова «ні». Це чудова можливість для демократів перехопити ініціативу».

Акцент Обами на економіку у ці дні не випадковий. Другого листопада американці переобиратимуть усю Палату представників і третину Сенату. Саме проблеми в економіці тягнуть рейтинг популярності Обами – тепер 45 відсотків, а з ним і рейтинг усіх демократичних кандидатів, униз. Президент Барак Обама не шкодує сил і агітує за своїх колег, позиції яких особливо хиткі. При цьому він не втомлюється нагадувати, що саме республіканці привели економіку до сьогоднішньої кризи:

«Якщо економіка була б автомобілем, то вони загнали її у кювет. А зараз ці хлопці стукають нас у плече і кажуть – віддайте нам ключі назад. Вам не можна знову давати ключі. Ви не вмієте їздити!»

Попри президентські жарти усі розуміють, що ситуація у демократів перед виборами хитка. Вони можуть втратити більшість в обох палатах Конгресу. І якщо економіка не піде в гору – Обамі важко буде знайти аргументи, щоб виборці знову повірили його партії.


  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

XS
SM
MD
LG