Спеціальні потреби

Обама назвав «історичною» угоду щодо іранської ядерної програми


Що треба знати про ядерну угоду з Іраном? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Що треба знати про ядерну угоду з Іраном? Відео

Виступаючи в Білому домі, президент США Барак Обама заявив, що США, разом з союзниками і партнерами, досягли «історичної домовленості» з Іраном. Якщо угоду буде повністю реалізовано, це запобіжить появі у Тегерана ядерної зброї.

«В якості президента і верховного головнокомандувача, у мене немає більшої відповідальності, ніж турбота про безпеку американських громадян, і я переконаний в тому, що якщо це рамкова угода приведе до остаточної угоди, це зробить нашу країну, країни наших союзників і наш світ безпечнішим», - заявив Обама.

Президент США нагадав про те, що іранський режим десятиліттями розробляв свою ядерну програму, і до моменту його появи в Білому домі в розпорядженні Ірану були тисячі центрифуг зі збагачення урану. І тільки готовність Заходу вирішити питання дипломатичним шляхом, разом з жорсткими економічними санкціями, переконали режим в Тегерані сісти за стіл переговорів.

Обама нагадав, що й в минулому говорилося про те, що Іран неодмінно порушить умови домовленостей, як і про те, що буде порушено тимчасову угоду, однак «Іран виконав всі свої зобов'язання» - небезпечні матеріали були знищені, інспекції почастішали, переговори продовжилися.

Президент назвав рамкову угоду «хорошою домовленістю», яка відповідає основним цілям США в цих переговорах, оскільки вона «блокує всі шляхи, по яких Іран може піти, щоб виробити ядерну зброю». Угода, підкреслив Обама, ґрунтується не на довірі, а на «безпрецедентних перевірках» - більш жорстких, ніж ті, яким піддавалася будь-яка інша країна.

«Перш за все, Іран не зможе виготовити бомбу, використовуючи плутоній, тому що він не буде розробляти плутоній збройового рівня - ядро реактора в Атаці буде демонтоване, використане паливо буде вивезено з Ірану. Іран не буде будувати новий реактор, - заявив Обама. - По-друге, ця угода блокує можливість Ірану викотовити бомбу, використовуючи збагачений уран. Іран погодився скоротити кількість центрифуг на дві третини. Іран не буде збагачувати уран на об'єкті Фордо і не буде використовувати центрифуги нового покоління як мінімум 10 років».

«Якщо Іран обдурить нас, світ про це дізнається. Якщо ми побачимо щось підозріле, ми проведемо інспекцію», - запевнив президент. Він також додав, що ослаблення режиму введених США та Радою Безпеки ООН санкцій проти Ірану матимуть значний вплив на економіку країни.

Як повідомив прес-секретар Білого дому, у четвер президент Обама поговорив по телефону з президентом Франції Франсуа Олландом, канцлером Німеччини Анґелою Меркель і прем'єр-міністром Великобританії Дейвідом Камероном. Темою цих розмов - рамкова угода між країнами "шістки" та Іраном про прийняття «Єдиного всебічного плану дій» (Joint Comprehensive Plan of Action) щодо іранської ядерної програми.

Президент подякував своїм співрозмовникам за ту важливу роль, яку керовані ними країни зіграли в ході цих історичних переговорів. Лідери Великобританії, Німеччини та Франції підтвердили, що, хоча про результат переговорного процесу можна буде судити лише після досягненні повномасштабної угоди, рамкова угода являє собою істотний прогрес на шляху до довгострокового і повномасштабного вирішення питання, яке виключає можливість просування Ірану до створення атомної бомби і гарантує мирний характер іранської ядерної програми.

Дивіться також: У Обами сказали, що точно знають, чого хочуть від Ірану

У Обами сказали, що точно знають, чого хочуть від Ірану. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

XS
SM
MD
LG