Спеціальні потреби

На ядерних переговорах з Іраном оголосили про досягнення рамкової угоди


Федеріка Моґеріні та Джавад Заріф на прес-конференції у Лозанні
Федеріка Моґеріні та Джавад Заріф на прес-конференції у Лозанні

Іран і "шістка" країн-посередників на прес-конференції в Лозанні офіційно оголосили про досягнення ними рамкової угоди за основними параметрами майбутнього всеосяжного договору щодо іранської ядерної програми.

Раніше у четвер міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф відзначив «значний прогрес» на переговорах щодо ядерної програми його країни, проте заявив, що сторонам поки що не вдалося досягти угоди.

У розмові з кореспондентами Заріф сказав, що сторони продовжують працювати над виробленням основних параметрів, що дозволить їм підготувати проект остаточної угоди до 30 червня.

У ніч на четвер Заріф провів переговори з державним секретарем США Джоном Керрі та експертами з іранської та міжнародної делегацій, які тривали кілька годин.

Участь у переговорах щодо іранської ядерної програми беруть представники Ірану і шести світових держав – Китаю, Франції, Росії, США й Німеччини.

31 березня учасники переговорів щодо іранської ядерної програми вирішили продовжити консультації, оскільки до цього терміну їм не вдалося досягти рамкових домовленостей про обмеження Іраном ядерних розробок в обмін на послаблення міжнародних санкцій. Ці домовленості повинні стати основою для всеосяжної майбутньої угоди, крайній термін досягнення якої призначений на 30 червня.

У середу речниця Державного департаменту Марі Гарф повідомила, що сторони продовжують добиватися поступу на переговорах, проте зазначила, що «наразі не досягнуто політичного розуміння».

XS
SM
MD
LG