Спеціальні потреби

Випускників Говарда із закінченням навчання привітав Обама


Obama
Obama

В американських вишах розпочався сезон випускних церемоній. Традицією є виступи відомих постатей. Університет Говарда, який був створений у 1867 році як коледж для чорношкірих, цими вихідними приймав з промовою першого чорношкірого президента США.

«Америка майже у всіх вимірах є кращою ніж вона була, коли я випускався з коледжу. Також так сталося, що справи в країні покращилися з моїм приходом до влади, але це довга історія…. Тож, Америка є кращою і у расовому питанні. Всього 60 років тому мого батька не обслужили б у вашингтонському ресторані. Тоді не було чорношкірих директорів корпорацій, дуже мало чорношкірих суддів. Сьогодні Майкл Джордан не лише видатний баскетболіст усіх часів, він є власником баскетбольної команди. А Бейонсе – керує світом», - президент, не без жартів, підкреслив прогрес, якого досягли США в ділянці міжрасових відносин.

Якщо ви турбуєтесь про масові ув’язнення чорношкірих, хочу вас запитати, як ви тиснете на ваших конгресменів, щоб змінити закони? Якщо ви хочете кращої поліції, чи знаєте ви, хто головний прокурор вашого штату?
Барак Обама, президент США

Утім, проблеми з расовою нерівністю у США залишаються.

«У нас велика расова невідповідність в економіці. Загальне безробіття складає 5 відсотків, але серед чорношкірих без роботи майже 9 відсотків. Чорношкіра працююча жінка в середньому заробляє лише 66 центів на кожен долар, який заробляє білий чоловік», - сказав він.

Президент закликав випускників бути активнішими у вирішенні соціальних проблем держави:

«Якщо ви турбуєтесь про масові ув’язнення чорношкірих, хочу вас запитати, як ви тиснете на ваших конгресменів, щоб змінити закони? Якщо ви хочете кращої поліції, чи знаєте ви, хто головний прокурор вашого штату? Чи знаєте, що він робить? Мобілізовуйте громади, покажіть представникам влади план, працюйте з ними, чиніть тиск на них, вимагайте підзвітності за їх обіцянки і дії», - закликав випускників президент Барак Обама.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG