Спеціальні потреби

Як протистояти проникненню терористів у Європу обговорюють в Анкарі


Барак Обама: ми подвоїмо зусилля для здійснення мирної зміну влади у Сирії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Барак Обама: ми подвоїмо зусилля для здійснення мирної зміну влади у Сирії. Відео

Барак Обама висловив солідарність з французьким народом та пообіцяв, що США допоможуть Франції виявити та знешкодити усіх, хто стоїть за кривавими атаками у Парижі 13 листопада. П‘ятничні події у столиці Франції кардинально змінили порядок денний саміту країн Великої двадцятки, що розпочався у Туреччині.

Як протистояти проникненню терористів у Європу? Якою буде формат міжнародної коаліції у боротьбі з радикалами в Іраку та Сирії? Що робити з режимом Асада, – ці питання домінували у зустрічах лідерів 20-ти найбільших економік світу.

США подвоять зусилля, аби знищити ісламістів і не бачать вирішення цієї кризи без політичної зміни у Сирії, - про це Барак Обама заявив після зустрічі з турецьким прем’єром Реджепом Таїпом Ердоганом.

"Ми подвоїмо наші зусилля у співпраці з іншими членами міжнародної коаліції, аби здійснити мирну зміну влади у Сирії та знищити ДАЕШ, як силу, яка здатна завдати стільки болю та страждань людям у Парижі, Анкарі та інших частинах світу", - заявив президент США Барак Обама.

Віднедавна Барак Обама, як і деякі інші західні лідери, свідомо вживають не термін ІДІЛ, а ДАЕШ – арабську абревіатуру назви Ісламської держави – аби розмежувати терміни іслам та мусульмани від радикального ісламу. Самопроголошена «Ісламська держава» не є ані ісламською, ані державою – не треба щоб вона плямувала своїми діями увесь мусульманський світ, – пояснюють на Заході.

Несподіванкою першого дня саміту «Великої двадцятки» стала зустріч Барака Обами і Володимира Путіна. Президенти двадцять хвилин про щось активно дискутували за журнальним столиком. Білий дім не повідомив деталі розмови. Як відомо, США та Росія бачать різні шляхи вирішення сирійської кризи. Москва наполягає на збереженні режиму Асада і не приєдналася до очолюваної США міжнародної коаліції, що бореться з ДАЕШ.

Вашингтон вважає, що Асад мусить піти. А боротися з бойовиками-ісламістами у Сирії повинна опозиція за підтримки сил коаліції. Радник адміністрації Білого дому з питань національної безпеки заявив у Анкарі, що стратегія прямого озброєння опозиційних сил у Сирії та Іраку, як виглядає, добре спрацьовує у боротьбі з ДАЕШ.

Кілька днів тому, підтримувані Заходом курдські збройні формування відбили у ДАЕШ стратегічне місто Сінджар в Іраку, яке бойовики ісламісти утримували протягом минулого року.

Дивіться також: Зустріч Обами та Путіна не запланована, але може відбутись - Білий дім. Відео

Зустріч Обами та Путіна не запланована, але може відбутись - Білий дім. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

XS
SM
MD
LG