Спеціальні потреби

Учасники руху «Захопимо Окланд» заблокували роботу одного з найбільших портів країни


У Сполучених Штатах демонстрації проти соціальної несправедливості стають дедалі потужнішими. У місті Окланд, штату Каліфорнія - акція протесту переросла у перший за останні 60 років в країні загальний страйк. Тисячі людей, які взяли в ньому участь змогли заблокувати роботу одного з найбільших у США портів. До протестів приєдналися вчителі, медпрацівники та військові. Демонстрація, яка проходила мирно протягом дня, вночі переросла у сутички з поліцією, що закінчилися силовим розгоном демонстрантів та масовими арештами. Правоохоронці застосували сльозогінний газ та гумові кулі.

Коли подібні заворушення спалахнули у місті минулого тижня, мер Окланда дала наказ поліції розганяти учасників протестів. Втім цього разу, вона стверджує, що на боці демонстрантів, і дала працівникам місцевого бюджету вихідний з тим, щоб вони приєдналися до страйку. У відкритому листі від профспілки правоохоронців офіцери звинувачують мера у непослідовності дій.

Рух «Захопимо Окланд» стрімко поширюється містом, завдаючи збитків місцевому бізнесу. Виглядає, що припинити роботу може все місто. Учасники протестів створили живу огорожу навколо головного офісу Сітібенк у центрі міста, нікого не пускаючи всередину.

Вперше до акції протестів приєднались сотні вчителів, у багатьох школах відмінені заняття. З ними на вулиці міста вийшли медпрацівники та робітники місцевого бюджету.

Учасники протестів прийшли до Окландського порту, погрожуючи припинити роботу п’ятого за обсягами товарообороту порту країни. Голова Федеральної Резерву каже, що цілком розуміє учасників акції протесту.

«Я також незадоволений станом економіки. Рівень безробіття занадто високий», – каже Бен Бернанке.

Відтак, Президент Обама закликає Конгрес вдатися до конкретних дій та витратити гроші, щоб дати американцям роботу.

«У нас багато доріг, мостів та автострад, які потребують ремонту», – говорить Обама.

Цього тижня Сенат має розглянути чергову пропозицію президентської програми по відновленню ринку праці – законопроект, який вимагає виділення 70 мільярдів на відбудову інфраструктури країни.

«Настав час забути про політику хоча б на день, хоча б на хвилину та прийняти цей закон», – заявив Рей Рахуд .

Республіканці та демократи погоджуються, що нові робочі місця країні конче потрібні, однак їх позиції щодо того, як це профінансувати, не співпадають. Республіканці в Сенаті відмовляються зробити це за рахунок підняття податків. Президент Обама заявив, що занепад інфраструктури в Америці коштує нації кожного року понад сто тридцять мільярдів доларів, а це зайві гроші з кишень платників податків.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG