Спеціальні потреби

У Нью-Йорку школяркам дають оральні контрацептиви


У Нью-Йорку школяркам дають оральні контрацептиви
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
Direct link

У Нью-Йорку школяркам дають оральні контрацептиви

Можна без перебільшення сказати, що на другий термін президента Барака Обаму переобрали жінки. Загалом по країні, 55% американок віддали свої голоси за діючого президента. Обамі вдалося переконати жінок, що він краще відстоюватиме їх права, ніж його опонент республіканець Мітт Ромні. Поміж іншого, Обама пропагує поширення безкоштовних протизаплідних засобів, як спосіб боротьби з абортами. Це проблема, яка особливо гостро стоїть поміж підлітків у великих містах. Кожного року у місті Нью-Йорк вагітніють понад 70 тисяч дівчат - віком до сімнадцяти років. Тож чимало державних шкіл міста поширюють програму, яка надає контрацептиви та вчить підтлітків правилам безпечних статевих стосунків вже з чотирнадцятирічного віку. Утім чимало батьків цим незадоволені.

Кожного року у Нью-Йорку народжують понад дві з половиною тисячі дівчат віком до 18 років. Багато з них одразу залишають навчання. Тому минулого року офіційні особи започаткували програму, яка пропонує гормональні контрацептиви школяркам у тринадцяти школах, де зареєстрована найбільша кількість вагітностей. Презервативи у школах уже пропонують давно, але не ін’єкції препарату Депо-Провера, чи препарату План-Б, який приймається після незахищеного статевого акту. Мер міста Майкл Блумберґ вважає, що така програма необхідна:

«Гарні новини у тому, що нам таки вдалося дещо приборкати підліткову вагітність та знизити її за останні десять років на 25%. Погані новини – дівчата досі вагітніють у дуже ранньому віці».
«Мер Блумберґ та Міністерство освіти не мають права позбавляти нас права не дозволяти власним дітям приймати гормональні ліки без нашого відома та дозволу».
Мона Дейвідс


Мішель Гендельман – сестра-акушерка та мати двох дівчат шкільного віку. Вона каже, що місто захищає право підлітків на контрацепцію та аборти без згоди на це батьків:

«Вони мають право отримати безкоштовну та конфіденційну допомогу, а це запобігає розповсюдженням інфекцій. Вони можуть пройти аналіз на ВІЛ-СНІД та захистити себе від небажаної вагітності».

Батьки можуть не дозволити своїм дітям брати участь у програмі. Щоправда, каже голова Батьківського комітету міста Нью-Йорк Мона Дейвідс, більшість батьків навіть не знають про її існування:

«Мер Блумберґ та Міністерство освіти не мають права позбавляти нас права не дозволяти власним дітям приймати гормональні ліки без нашого відома та дозволу».

Вона вважає, що в школах дітям не повинні давати навіть аспірин без дозволу на те батьків. Щодо контрацептивів, каже вона, їх довготривалий ефект на репродуктивну функцію жінки взагалі ще відомий.

Натомість, Гендельман каже, що гормональні засоби не становлять загрози здоров’ю:

«Вони не містять естрогену, тому не викликають закупорки судин. Адже небезпечних побічних ефектів просто нема. А от рання вагітність насправді представляє загрозу здоров’ю».

Самі ж школярі у своїх думках розділились.

А голова Батьківького комітету міста Нью-Йорку Мона Дейвідс вважає, що існують кращі шляхи попередити підліткову вагітність:

«Якщо мер Блумберґ насправді дбає про наших дітей та хоче боротися з підлітковою вагітністю, він повинен вкладати гроші у наші державні школи, він повинен наповнити коштами шкільні бюджети, щоб нашим дітям пропонували позашкільні заняття та різноманітні програми».

Дейвідс каже, що її організація має намір подати позов проти адміністрації з вимогою зробити батьківській дозвіл обов’язковим при наданні школярам контрацептивів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG