Спеціальні потреби

Наймолодша в історії лауреат Нобелівської премії розповідає про свою боротьбу


Нобелівську премію цього року розділили три жінки – президент Ліберії Еллен Джонсон Серліф, громадянка тієї ж країни – Леймах Гбоуі та єменська журналістка Таваккол Карман. Всі лауреатки отримали премію за активну «ненасильницьку боротьбу за безпеку жінок і за їх право на участь у побудові миру». З Таваккол Карман, яка зіграла вирішальну роль в боротьбі жінок за права і демократію в Ємені, Голос Америки записав ексклюзивне інтерв’ю.

Сотні тисяч єменців пройшли маршами протесту в усіх куточках країни, вимагаючи свободи, що, зрештою, примусило тодішнього президента Алі Абдуллу Салеха подати у відставку. Втім, за погодженням сторін у цьому протистоянні, демонстрації та акції спротиву повинні припинися. Цього, каже цьогорічна лауреат Нобелівської премії миру Таваккол Карман, не станеться:

«Звичайно, цього не буде. Люди продовжуватимуть цю мирну революцію, поки всіх їхніх вимог не буде виконано, а цілей досягнуто».

За планом переходу влади в країні, Салех мав стати віце-президентом Ємену. Карман називає це недемократичним та корупційним кроком, який прямо протирічить всьому тому, за що боролися та гинули революціонери.

«Ми продовжуватимемо стояти на площах, аж поки у нас не з’явиться нова країна, демократична та сучасна», – каже активістка.

Для Таваккол Карман шлях до демократичного Ємену триває вже шість років, протягом яких вона писала, протестувала, а останній рік прожила у наметі на головній площі Сани. Тепер, коли до неї прислухаються міжнародні лідери, вона вимагає, щоб міжнародні банківські рахунки та майно режиму Салеха були заморожені, а сам президент постав перед Міжнародним судом ООН.

«Я їм довіряю і певна, що вони почнуть діяти. Якщо ні, це буде велика помилка, тому що ми все одно свого доб’ємося, ми переможемо, ми не повернемось у минуле. Ми обираємо шлях свободи, гідності та демократії і ми доживемо до цих часів», – вірить Таваккол.

Карман каже, західні лідери помиляються, якщо думають, що народний уряд в Ємені стане на заваді їх боротьбі з аль-Кайдою та іншими терористичними угрупованнями, які мають осередки в Ємені:

«Саме Салех та його режим створювали сприятливі умови для діяльності терористів та аль-Кайди зокрема. Ми знаємо, що диктатура іде пліч-о-пліч з аль-Кайдою. І ми також знаємо, що ми є єдиною силою, яка зацікавлена та здатна позбавити аль-Кайду її ресурсів. Ми – майбутнє країни і ми віримо, що маємо відповідальність це зробити».

Вона додає, що молодь на Близькому Сході вчиться мирним протестам як найкращому способу досягти мети на противагу тероризму. У 32 роки, журналістка та мати трьох дітей, вона – наймолодша лауреат Нобелівської премії миру. На питання, що штовхає її на цей непростий шлях, Карман відповіла:

«Криза навкруги нас, ця криза та країна, яка розвалюється. У нас виникло питання – як ми можемо врятувати нашу країну, як ми можемо стати частиною рішення, а не проблеми».

Нобелівський комітет каже, що присудив Карман цю престижну нагороду за мирний протест, особливо від імені жінок. Вона каже, що її боротьба ще не скінчена.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG