Спеціальні потреби

США можуть заборонити закупівлі російських ракетних двигунів


Випробування російського двигуна РД-180
Випробування російського двигуна РД-180

Внесений до Конгресу компромісний законопроект про оборонну політику передбачає заборону на нові закупівлі ракетних двигунів російського виробництва для запусків американських військових супутників.

Прийняття цього законопроекту відкриє дорогу для проведення конкурсів на постачання двигунів для 14 майбутніх запусків, повідомили високопоставлені співробітники Конгресу.

Заборона є одним з декількох нових положень, включених до компромісної версії Закону про асигнування на національну оборону на 2015 рік.

Очікується, що дебати щодо законопроекту, внесеного в Палату представників, відкриються вже на цьому тижні.

Законопроект, який розробляється і приймається щорічно, встановлює політику США в галузі оборони і рівні витрат, але не розподіляє конкретні засоби. Він повинен бути схвалений обома палатами Конгресу, перш ніж буде направлений на підпис президентові Бараку Обамі.

Законопроект забороняє компанії United Launch Alliance – спільному підприємству Boeing і and Lockheed Martin – використовувати російські двигуни РД-180 для запусків американських військових і розвідувальних супутників. Вииняток робиться тільки для двигунів, закуплених до російського вторгнення на Кримський півострів раніше цього року.

Суперечки навколо угоди про постачання двигунів почалися у Вашингтоні деякий час тому. Воно знову стало предметом пильної уваги в листопаді, коли Reuters повідомив, що крихітна посередницька компанія, яка наполовину належить російському виробнику двигунів НВО «Енергомаш», повинна отримати 93 мільйони доларів у рамках контракту про постачання РД-180.

Reuters також повідомив, що підприємець-мільярдер Юрій Ковальчук, якого Міністерство фінансів США назвало «особистим банкіром» президента Росії Володимира Путіна, відігравав важливу роль в «Енергомаші».

«Двигуни, які вже були закуплені в рамках контракту на момент захоплення Криму, можуть бути використані, – повідомив співробітник Конгресу. – Закуплені після цього – вже не можуть».

United Launch Alliance підписала контракт з ВПС США на 36 запусків на загальну суму 11 мільярдів доларів. Рішення про заборону на закупівлю російських двигунів після вторгнення до Криму означає, що компанія може оголосити конкурс на постачання двигунів для 14 запусків, повідомили співробітники Конгресу.

XS
SM
MD
LG