Спеціальні потреби

Велика вісімка відмовилась заборонити польоти над Лівією


Міністр закордонних справ Франції Ален Жуппе - в центрі - звертається до репортерів по завершенні спільної прес-конференції міністрів закордонних справ Великої вісімки.
Міністр закордонних справ Франції Ален Жуппе - в центрі - звертається до репортерів по завершенні спільної прес-конференції міністрів закордонних справ Великої вісімки.

Світова спільнота схиляється до використання економічних важелів для впливу на ситуацію в Лівії радше ніж до військового рішення.

У вівторок учасники зустрічі міністрів Великої вісімки у Парижі закликали Раду безпеки ООН накласти додаткові санації на лідера Лівії Муаммара Каддафі, щоб примусити його піти.

Тим не менше міністри не підтримали озвучену лідерами Ліги Арабських держав ідею про впровадження зони забороненої для польотів на Лівією.

У вівторок дипломати заявили, що міністри закордонних справ Великої вісімки звернуться до ООН з проханням ввести додаткові економічні санкції проти режиму Каддафі.

Раніше Франція та Британія зіткнулись із спротивом своїм спробам отримати підтримку з боку групи міністрів Великої вісімки щодо впровадження зони забороненої для польотів над Лівією.

Міністр закордонних справ Німеччини Гвідо Вестевелле був серед тих міністрів, які висловили скептицизм щодо запропонованого плану. Він заявив, що його країна не бажає бути «втягнена» у війну в Північній Африці і хотіла би уникнути небезпечного шляху військового втручання.

Росія також заявила про стурбованість. Посол країни в ООН Віталій Чуркін заявив, що перед прийняттям рішення про військове втручання необхідно відповісти на «ряд фундаментальних питань».

У суботу Ліга Арабських держав, до якої входить 22 країни регіону, погодились звернутись до ООН з проханням дозволити створення на Лівією зони забороненої для польотів.

Тим часом, державний секретар США Гілларі Клінтон за лаштунками зустрічі Великої вісімки провела перемовини із представниками опозиційної Національно Ради Лівії. Представники США заявили, що Клінтон погодилась розглянути прохання опозиціонерів надати зовнішню допомогу після зустрічі із Махмудом Джебрілем в понеділок.

До Великої вісімки входять Італія, Канада, Японія, Франція, Британія, Росія, Німеччина та США.

Окрім того, президента Ірану Махмуд Ахмадінежад попередив Захід про неприпустимість створення над Лівією зони забороненої для польотів. В інтерв’ю іспанському телебаченню він заявив, що іноземне військове втручання лише погіршить ситуацію в Лівії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG