Спеціальні потреби

Бистрицький: ідея обмежити фінансування NGO – нерозумна


Філантроп Джордж Сорос
Філантроп Джордж Сорос

Фонд «Відродження», який фінансує американський філантроп Джордж Сорос, може припинити свою діяльність в Україні в разі ухвалення закону, який забороняє неурядовим організаціям отримувати гроші від іноземних донорів. Про це Голосу Америки заявив керівник Фонду Євген Бистрицький:

«Наш фонд може просто зникнути в кінцевому рахунку. Є ще можливість залучати кошти місцевих меценатів, але це виглядає маловірогідним в умовах тиску уряду на процеси, які відбуваються в Україні».

За словами експерта, в Україні активно працюють понад три тисячі громадських організацій, з десятків тисяч зареєстрованих. Багато з них займаються діяльністю, яка може не подобатися владі:

«В Україні так сталося, що організації, які виступають за побудову більш прозорого, відкритого суспільства, як правило, підтримуються за кошти іноземних платників податків. Ці організації тиснуть, зокрема, й на державні структури, щоб їхні керівники не почували себе такими собі царьками, а почували себе найманцями, які є на службі у власного народу».

Бистрицький каже, що поки не бачив законопроекту про таку заборону, але чув цю ідею від лідерів правлячої партії:

«Те, що це питання піднімається нашими політичними лідерами, насторожує, тому що це абсолютно неприйнятне рішення. Я оптиміст і глибоко не вірю в такий сценарій. Тому що це просто нерозумно. З одного боку ви говорите про європейський вибір і євроінтеграцію, а з іншого фактично забороняєте побудову громадянського суспільства, яке є основою усіх розвиутих країн. Це просто виглядає як плюралізм в одній голові, або хвороба».

На думку Бистрицького, в разі ухвалення закону українська влада ризикує опинитися в такій же ізоляції, як білоруський президент. Він також переконаний, що неурядові організації будуть чинити опір спробам обмежити фінансування третього сектора.

Українські медіа повідомляють, що в Партії регіонів визріла ідея ухвалити закон, який би значно обмежував можливості неурядових організацій отримувати кошти від закордонних донорів. І хоча офіційно це не підтверджують, ця версія виглядає ймовірною з огляду на численні заяви лідерів цієї політичної сили.

Про плани влади заборонити українським громадським організаціям отримувати кошти від іноземців у правлячій Партії регіонів заговорили на початку квітня. Один із лідерів регіоналів Олександр Єфремов заявив про фінансування, створеним Джорджем Соросом фондом, молодіжних організацій, які начебто планують в Україні події аналогічні до революцій в північній Африці.

Інший регіонал Вадим Колесниченко дав зрозуміти, що в партії серйозно ставляться до прикладів зміни влади за допомогою фінансованих іззовні неурядових організацій:

«До цих деструктивних дій підключаються наперед підгодовані партії, фонди, комітети. Використовуючи безпрограшну демократичну риторику, проводиться дискредитація законної влади, її керівників, в суспільство закидаються чутки, які не відповідають дійсності», – замалював алгоритм дій Колесниченко. На думку політика, Україна знаходиться на перетині інтересів ключових гравців світової геополітики, чим пояснює інтерес до захоплення влади в країні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG