Спеціальні потреби

Майбутнє ЗМІ в руках противника профспілок - коментар


Майбутнє ЗМІ в руках противника профспілок
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Майбутнє ЗМІ в руках противника профспілок

Газетна індустрія – свого часу прибуткова галузь, з появою нових засобів масової інформації опинилась у скрутному стані. Лише найвпливовіші американські видання досі тримаються на плаву, але й то, переважно, завдяки капіталовкладенням в інші галузі. Тож журналістський світ обережно сприйняв несподівану новину про купівлю «Вашингтон пост» мільярдером Джефом Бейзосом, засновником найпопулярнішого Інтернет-магазину «Амазон».

Washington Post купив власник Інтернет магазину
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
Бейзос виклав 250 мільйонів з власної кишені за газету, яка роками була збитковою. Загальні очікування такі, що новатору вдасться знайти революційну формулу успіху для перетворення впливого видання з віковою репутацією на успішний бізнес.

Він заснував одну із найприбутковіших у світі онлайн компаній, привчив багатьох купляти потрібні та й не дуже потрібні речі у віртуальних крамницях, а тепер Джеф Бейзос став ще й власником впливової газети «Вашингтон пост».

Кен Доктор, автор книги «Ньюсономік», що розповідає, як цифрові технології змінюють медійний світ. Він вважає це початком великих перетворень для друкованих видань:

«Стандарти лише підвищуються – що викликає багато запитань щодо інших видань, як «Нью-Йорк таймс». Усе це відбувається в час, коли, наприклад, мультимедіа видавець Аксел Спрінґер у Німеччині позбувається газетного бізнесу. Так що це світовий феномен – щось, як землетрус у новинному бізнесі».
Якщо «Вашингтон пост» поліпшить свої справи з новим власником, то цей приклад зможуть перебрати інші друковані видання, які ледь виживають в епоху Інтернету.

Паперові комп'ютери обіцяють через 5-10 років
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00
Але для початку Джефу Бейзосу необхідно буде розібратися з профспілками та їх роллю в обговоренні колективних договорів та підписанні робочих контрактів. Як власник онлайн компанії «Амазон», Джеф ніколи не підтримував профспілок, навпаки, він вважав їх лише перешкодою інноваціям.

Кріс Толс – голова інформаційної організації «Топікс», не думає, що Джеф керуватиме газетою за зразком онлайн крамниці:

«Той факт, що він купив газету за власні гроші вже є дуже цікавим. Він не зробив це як власник «Амазону». Мені здається, все буде інакше ніж ми можемо передбачити. Я не думаю, що газета стане відгалуженням онлайн компанії».

Джеф Бейзос не особливо афішує свої політичні погляди. Радикальних змін у газеті зобов’язався не робити, запевнивши колектив, що редакційну політику і технічні питання він залишить професіоналам. Однак професор Фордгемського університету Пол Левінсон, який викладає нові медіа, не дуже вірить цим обіцянкам:

Одна з проблем «Вашингтон пост» – її збитковість. І для того, щоб газета знову стала прибутковою, необхідно робити реальні зміни.
«Це вже стало кліше, коли велика корпорація купляє якусь медіа організацію, чи то газету чи телеканал, усі говорять те саме: «Ми не будемо втручатися в редакційну політику, ми залишимо старих редакторів», як правило, це ніколи не виконується».

Одна з проблем «Вашингтон пост» – її збитковість. І для того, щоб газета знову стала прибутковою, необхідно робити реальні зміни. Експерти вважають, що Джеф Бейзос повинен або інвестувати гроші, або урізати витрати.

Говорить автор книги «Ньюсономік» Кен Доктор:

Впливовими є блогери провіднних ЗМІ - коментар
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00
«Що Бейзос буде робити з газетою, це відкрите питання. Адже у нього немає досвіду роботи газетного підприємця, у нього немає уяви як керувати такою організацією».

Реклама складає близько 80 відсотків прибутку газет. Падіння реклами уже призвело до скорочення редколегій у багатьох друкованих виданнях, оскільки все більше людей читає сьогодні новини в режимі онлайн. Чи стане прихід успішного підприємця початком нової бізнес-моделі чи продовженням падіння газетної справи у цифрову добу – покаже лише час.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Viber

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Viber

XS
SM
MD
LG