Спеціальні потреби

Український парламент обрав нового омбудсмена


Верховна рада України
Верховна рада України

Новим уповноваженим Верховної ради України з прав людини стала Валерія Лутковська. На таємному голосуванні вона отримала 252 голоси. Інших кандидатів на посаду омбудсмена не було.

Голова лічильної комісії Микола Шершун повідомив, що проти виступили 14 депутатів, а 3 бюлетені були визнані недійсними. Коли оголошували результати, опозиція заблокувала трибуну та кричала «Ганьба!». Тоді ж депутати від «Батьківщини» заявили про те, що їх лідера, Юлію Тимошенко, побили в Качанівській колонії.

Новопризначена Валерія Лутковська визнала, що такі події є певним викликом для неї. «Це певний виклик, перший, який я отримала на цій посаді. І на цей виклик треба адекватно реагувати», заявила журналістам новий омбудсмен. Проте Лутковська сказала, що інформацію про побиття Тимошенко ще треба перевірити, і все це вона буде робити після прийняття присяги. «Хотіла б нагадати, що повноваження омбудсмана починаються з моменту прийняття ним присяги», – додала Валерія Лутковська.

Кандидатуру Лутковської, як і на попередніх виборах омбудсмена, висунула провладна Партія регіонів. Голова парламентської фракції регіоналів Олександр Єфремов повідомив, що партія готувалася до голосування.

«Ми попередньо зібрали підписи 261 депутата, які підтвердили, що будуть голосувати за Лутковську на посаду уповноваженого Верховної ради з прав людини», – сказав Єфремов. Також він розказав, що напередодні голосування Валерію Лутковську запрошували на засідання фракції, де кожен депутат зміг поспілкуватися із кандидатом.

Перед голосуванням у Раді Валерія Лутковська зустрілась також із представниками українських правозахисних організацій. Правозахисники показали їй недоліки, які вбачають у сьогоднішньому інституті омбудсмена, а також поділилися своїм баченням реформування роботи офісу уповноваженого Верховної ради з прав людини. Попередній офіс, на думку Української Гельсінської спілки з прав людини, не повністю реалізовував свої можливості. «Такий важливий державний інститут, як уповноважений з прав людини, поки не зумів у повному обсязі реалізувати конституційні можливості щодо впливу на стан дотримання та захисту прав людини в країні», вважають у спілці.

В опозиції вибори нового омбудсмена назвали «фарсом» і не брали участь у голосуванні. Голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін нагадав, що профільний комітет не підтримував кандидатуру Лутковської, а також відмовляв у праві висуватися на посаду за відсутності правозахисного досвіду.

«Зате у неї є досвід захисту репресій проти опозиції, утисків прав і свобод українських громадян, які здійснює чинна українська влада», – заявив Кожем’якін.

Раніше Валерія Лутковська працювала урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини і захищала у Страсбурзі інтереси уряду.

Нагадаємо, 15 березня Рада не обрала омбудсмена. За кандидатуру від Партії регіонів Валерію Лутковську проголосували 212 депутатів, а за правозахисника Євгена Захарова – 134. Євген Захаров відмовився брати участь у наступних виборах, так як вважає, що «нинішній склад Верховної ради його ніколи не вибере».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG