Спеціальні потреби

Білий дім: "Немає ознак причетності українців до стрілянини в концертному залі у Підмосков'ї"


Росгвардія охороняє територію біля Crocus City Hall на околицях Москви 22 березня 2024 р. (Alexander Avilov/Moscow News Agency via AP)
Росгвардія охороняє територію біля Crocus City Hall на околицях Москви 22 березня 2024 р. (Alexander Avilov/Moscow News Agency via AP)

Білий дім не бачить ознак того, що українці могли бути причетними до масової стрілянини в концертному залі Crocus City Hall у Підмосков'ї, заявив радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі.

"Наразі немає жодних ознак того, що Україна чи українці були причетними до стрілянини… ", – сказав Кірбі на брифінгу у п'ятницю, 22 березня.

Кілька озброєних нападників увірвалися у великий концертний зал на околицях Москви Crocus City Hall у п'ятницю, 22 березня. Вони обстріляли натовп відвідувачів концерту групи "Пікнік" та убили щонайменше 40 людей і поранивши понад 100, після чого в концертній залі розпочалася пожежа , повідомляє агенція АР.

Оскільки новина про стрілянину з'явилася незадовго до брифінгу в Білому домі, Джон Кірбі зазначив, що не володіє інформацією про подробиці цієї події. Він додав, що у США вивчають це питання.

"Але я б переконав вас зараз у відсутності будь-якого зв’язку з Україною," – зазначив радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки.

Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк заперечує причетність України до стрілянини в Москві, назвавши її "терористичним актом".

За його словами, Україна воює з Росією на полі бою, а "терористичні атаки не вирішують жодних проблем".

"Україна точно не має жодного стосунку до стрілянини/вибухів у Crocus City Hall (Московська область, Росія). Це не має жодного сенсу. Україна воює з російською армією вже понад два роки. І все в цій війні вирішуватиметься тільки на полі бою. Тільки кількістю зброї і якісними військовими рішеннями. Терористичні атаки не вирішують жодних проблем", - написав він у мережі Х (колишня Twitter), додавши, що Україна, на відміну від Росії, ніколи не вдавалася до терористичних методів.

"Це завжди безглуздо", – додав Подоляк.

Теракт у Підмосков'ї є спланованою та свідомою провокацією російських спецслужб за вказівкою Володимира Путіна, заявило у телеграм-каналі Головне управління розвідки Міноборони України.

"Її мета – виправдання ще більш жорстких ударів по Україні та тотальної мобілізації в Росії. Публічну страту людей у Москві варто розуміти як погрозу Путіна ще більшою ескалацією та розширення війни," – йдеться в заяві.

Міністерство закордонних справ України також категорично відкинуло звинувачення в нібито причетності України до стрілянини в концертному залі у Підмосков'ї під час концерту гурту "Пікнік".

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив у телеграм-каналі, що "якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму...всі вони мають бути знайдені й безжально знищені".

"Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства," – йдеться в заяві на сайті МЗС.

За даними AFP, відповідальність за атаку в Москві на себе вже взяло угруповання "Ісламська держава" в заяві, опублікованій на пов'язаних із ним каналах у соцмережах. У заяві угруповання повідомило, що "напало на велике зібрання християн у місті Красногорськ на околиці Москви, убивши та поранивши сотні людей".

Джон Кірбі висловив співчуття жертвам стрілянини в Росії.

"Фотографії просто жахливі, на них важко дивитися, і наші думки, звісно, будуть із жертвами цієї жахливої, жахливої стрілянини", – сказав радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки.

Він також повторив заклик від Державного департаменту США до американців, які перебувають у Росії, уникати великих зібрань та походів до торгових центрів.

Напад озброєних осіб на людей у концертному залі в Росії засудили також у Франції.

"Фото з Москви сьогодні вночі жахливі. Наші думки із жертвами і пораненими, а також російським народом", - написало міністерство закордонних справ Франції в мережі X.

"Потрібно докласти всіх зусиль, щоб визначити причину цих одіозних дій", – зазначили в міністерстві.

7-го березня посольства США та низки західних країн попередили своїх громадян, які все ще перебувають у Росії, щоб вони уникли місць масового скупчення людей. Вони попереджали, що протягом наступних 48 годин є висока ймовірність терактів та нападів екстремістів "на великі зібрання в Москві, включаючи концерти" і закликали своїх громадян обмежити подорожі Росію найближчим часом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG