Спеціальні потреби

Щоб показати потенціал вулиці її "марафетять" на один день


Чи не в кожному великому американському місті існують занедбані будинки, вулиці або цілі райони. Для їх відродження, як правило, не вистачає коштів, бажання або просто елементарного бачення потенціалу тієї чи іншої місцевості. Два роки тому у передмісті техаського Далласу народилася ідея на один чи два дні трансформувати занедбану вулицю, всупереч усім міським законам, аби продемонструвати її потенціал. Ідею підтримали як місцеві мешканці, так і урядовці. З того часу проект «Кращий квартал» швидко розповсюдився по всій країні. Тепер волонтери у різних куточках США організовують подібні трансформації у своїх містах.

Одне з таких міст - Денвер, найбільше місто штату Колорадо. В його центрі на одну суботу порожнє приміщення перетворюється на ресторан із засадженим квітами літнім майданчиком, а незайнятий будинок стає пунктом прокату велосипедів, де клієнти можуть, покрутивши сумлінно педалями, зробити собі фруктовий коктейль.

Так, завдяки зусиллям місцевих активістів, занедбаний, майже порожній комерційний район Денвера на день стає жвавим, привабливим місцем для розваг та відпочинку. Допомагають їм втілити ідею у життя волонтери, які протягом кількох місяців працювали над тим, щоб довести, наскільки привабливим може бути цей район, якщо докласти зусиль до його трансформації.

«Це дешевий спосіб створити таку атмосферу. Ми не повинні просити у держави мільйонні гранти», - говорить ініціатор заходу Ґосія Кунґ.
Дерева – гарна ідея. Лавки? Боюся, довго вони не протримаються. Їх чи розмалюють графіті, чи пошкодять, чи просто вкрадуть».
Мері Мекі, власниця галереї

Архітектор Ґосія Кунґ очолює групу активістів під назвою «Денвер на ходу», яка працює над тим, щоб зробити міські райони привабливими та зручними. Тут, наприклад, у парку Джефферсона волонтери розставили лавки, вазони з квітами та деревами, але лише на один день.

«Все це нам позичили. Так що ми це маємо повернути. Дерева, квіти - все має повернутися власникам», - каже Кунґ.

У міні-ресторанчику на колесах гостям пропонують піцу. Клієнти можуть поїсти та розслабитись прямо за столами на вулиці. Вони кажуть, що почуваються прямо як в європейських кав’ярнях.

Таке нове яскраве життя власникам місцевого бізнесу дуже до вподоби. Святкова атмосфера приваблює клієнтів і до їхніх закладів.

Ще одна причина, чому людям подобаються такі «європейські» центри міста, – можливість ходити пішки. Власниця місцевої художньої галереї Мері Мекі каже, що зараз пішки вона ходить тільки, щоб вигуляти свого песика.

«Було б гарно, якщо б ми менше сиділи за кермом, а більше ходили чи їздили велосипедом. Але у нас менша щільність населення, на відміну від Європи, так що тут це зробити важче», - міркує Мекі.

Мері має свій бізнес тут вже двадцять років і говорить, що бачила кращі часи. Ідея покращення зовнішнього вигляду району їй подобається, але вона сумнівається, чи готові до цього місцеві жителі:

«Дерева – гарна ідея. Лавки? Боюся, довго вони не протримаються. Їх чи розмалюють графіті, чи пошкодять, чи просто вкрадуть».

Втім волонтери не хочуть здаватися, добиваючись підтримки громади.

«Ми працюємо пліч-о-пліч з місцевим бізнесом, щоб зібрати гроші та збільшити фінансування, аби всі ці зміни мали постійний характер», - говорить Ґосія Кунґ.

А поки що газони на цій переважно покинутій вулиці знов стали порожніми. Ґосія сподівається, що спогади про атмосферу, яка панувала тут у зовсім недавно, допоможуть змінити цей район Денвера на завжди.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG