Спеціальні потреби

Назарбаєв: «Реінкарнація СРСР – це міф»


Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.
Євразійський економічний союз (ЄАЕС), флагман інтеграційної політики Кремля на пострадянському просторі, на думку президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, не стане «реінкарнацією Радянського Союзу». Про це Назарбаєв заявив на лекції про євразійську інтеграцію в МДУ ім. Ломоносова в ході робочого візиту до Москви.

Вперше ідея євразійської інтеграції, ядром якої має стати Росія і Казахстан, була озвучена в березні 1994 року в ході виступу Назарбаєва в МГУ. 20 років по тому казахський лідер заявив, що він залишається прихильником євразійської інтеграції.

Поїздка Назарбаєва до Москви і лекція про євразійську інтеграцію мала відбутися 10-11 березня, до анексії Криму Росією, в ті дні, коли Крим прийняв декларацію про незалежність автономії, але була перенесена.

Ідея

Проект євразійської інтеграції, за словами Назарбаєва, не був зрозумілий і оцінений більшістю політиків СНД початку 90-х років, але через 20 років став широко затребуваним на пострадянському просторі.

На думку Назарбаєва, глобальна фінансова криза зміцнила різні інтеграційні проекти в світі, які стають фактором протидії ризикам.

«Говорячи про ЄАЕС, дехто з експертів і політиків лякає світову громадську думку міфічною «реінкарнацією» Радянського Союзу. Вважаю, що міркування на цей рахунок далекі від реальності і безпідставні», – заявив президент Казахстану.

Назарбаєв пояснює свою позицію тим, що «для реінтеграції за радянським зразком» немає інституційної бази, а після розпаду СРСР колишнім республікам вдалося побудувати «власну державність» і відійти від «радянської архаїки».

Євразійська ініціатива буде враховувати незалежність і політичний суверенітет держав-учасниць, вважає Назарбаєв.

«Євразійський економічний союз повинен формуватися як новий центр глобальних інновацій та тяжіння для транснаціонального бізнесу, – сказав Назарбаєв. – Важлива складова місії євразійської інтеграції – забезпечити входження кожної країни-учасниці до числа найбільш розвинених держав світу».


Україна

В ході лекції президент Назарбаєв дав оцінку подіям в Україні, де центральна влада змінилася після антиурядових демонстрацій, а на сході країни проросійські демонстранти окупували держустанови.

«Україна була другою в колишньому Союзі за своїм промисловим потенціалом, індустріальною базою. Вона мала набагато більше стартових можливостей для впевненого самостійного розвитку, ніж всі інші республіки. Однак два десятиліття незалежності в цій країні мало займалися економікою і добробутом простих людей, а більше захоплювалися політикою» , – заявив Назарбаєв.

Відповідаючи на запитання одного із студентів, Назарбаєв заявив, що виступає проти втручання в українську кризу і внутрішні справи країни як з боку Заходу, так і зі Сходу.

«Ми знаємо, що відбувалося на Майдані. Коли захищають мирних людей від того, що їх вбивають, то західні політики в одних випадках оцінюють це добре, а в інших випадках – погано. Я проти будь-якого втручання у внутрішні справи України – будь то Захід чи Схід. Україні потрібно надати можливість вирішити це питання самостійно», – заявив Назарбаєв.

Договір

Росія, Білорусь і Казахстан мають намір підписати договір про створення ЄАЕС наприкінці травня цього року в Астані. Володимир Путін і Нурсултан Назарбаєв, перебуваючи з візитом у Мінську, у вівторок обговорили проект договору з Олександром Лукашенком.

Незважаючи на те, що до планованого підписання договору залишилося близько місяця, між сторонами досі залишаються неузгоджені питання. Про це раніше заявляв помічник російського президента Юрій Ушаков.

За словами чиновника Кремля, до Мінська не були запрошені країни – спостерігачі, в тому числі – Україна . Крім цього, глави держав мають намір розглянути розширення ЄАЕС за рахунок приєднання Вірменії та Киргизії до російських інтеграційних проектів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG