Спеціальні потреби

Фінляндія може передати Україні танки Leopard із дозволу Німеччини


Танк Leopard під час навчань у Фінляндії
Танк Leopard під час навчань у Фінляндії

Позиція Фінляндії щодо надання Україні танків Leopard залежить від рішення Берліна. Про це у понеділок, 16 січня, заявив міністр оборони Фінляндії Мікко Савола, повідомляє Reuters.

“Те, як ми вчинимо з танками Leopard, багато в чому залежить від керівництва Німеччини. Для цього потрібен німецький дозвіл на експорт, і, крім того, німецька оборонна промисловість відіграє дуже важливу роль в отриманні замінного обладнання», - зазначив Савола.

Як заявив минулого тижня президент Фінляндії Саулі Нііністо, питання надання танків Україні ймовірно обговорять цього тижня під час зустрічі “країн-однодумців” у Таллінні, а також на зустрічі на авіабазі Рамштайн у Німеччині 20 січня, яка пройде під керівництвом міністра оборони США Ллойда Остіна.

За словами Нііністьо, Фінляндія може передати Україні невелику кількість танків Leopard 2, якщо більша група європейських країн також вирішить це зробити.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у понеділок, 16 січня, також висловив сподівання, що Німеччина незабаром схвалить передачу бойових танків Україні, повідомляє AP. На думку Моравецького, уряд Німеччини відреагує на зростаючий міжнародний тиск, оскільки Росія невпинно здійснює напади на цивільне населення, житлові будинки та енергетичну інфраструктуру. "Я не можу уявити, щоб Німеччина змусила нас довго чекати на таку угоду", - сказав Моравецький

11 січня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна планує відправити в Україну 14 танків Leopard 2 німецького виробництва, але хоче, щоб ця поставка була частиною скоординованих зусиль союзників по НАТО.

Днями видання Politico написало, що Франція та Польща непублічно тиснуть на Німеччину, аби розпочати процес постачання європейськими країнами танків Leopard 2. На тлі критики щодо поставок озброєнь Україні міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт подала у відставку.

Минулого тижня речниця уряду Німеччини Крістіане Хофман у коментарі польському виданню Interia заявила, що без дозволу уряду Німеччини передача в Україну танків німецького виробництва буде незаконною. При цьому вона чітко не відповіла, чи готовий Берлін погодити ці поставки. "Ми не кажемо "ні" передачі Leopard Україні, тому що ми ще не отримали офіційного запиту щодо цього", - сказала Хофман.

Україна неодноразово заявляла про потребу в сучасних танках. Ще у вересні 2022 року видання Politico із посиланням на власні джерела повідомляло, що Київ попросив Захід про термінові постачання сучасних танків, аби досягти успіху при контрнаступі на північному сході країни.

В статті використано матеріали AP, Reuters .

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG