Спеціальні потреби

Заступниця держсекретаря США підкреслила неприйнятність вимоги Росії щодо нерозширення НАТО - Москва наполягає на ній


На фото: Заступниця державного секретаря США Венді Шерман
На фото: Заступниця державного секретаря США Венді Шерман

Вимоги Росії щодо гарантій нерозширення НАТО є неприйнятними, а НАТО та США віддані дипломатії як шляху до побудови тривалої безпеки. Про це у середу за підсумками засідання Ради НАТО-Росія заявила заступниця державного секретаря США Венді Шерман.

Посадовиця підкреслила оборонний характер Альянсу та те, що НАТО "ніколи не розширювалось за допомогою сили, примусу чи підривної діяльності".

"Суверенний вибір самих країн - заявити НАТО про бажання приєднатись", - сказала Шерман.

Шерман також наголосила, що саме Росія вдерлась до України і тепер спричиняє оновлену кризу не лише для України, але для всієї Європи та США.

Заступниця Держсекретаря США підкреслила єдність НАТО та заявила про готовність до діалогу з Росією щодо питань покращення стратегічної стабільності, де Захід бачить можливість для досягнення взаєморозуміння.

"Якщо ж Росія відмовиться, стане очевидно, що вони ніколи серйозно не прагнули іти шляхом дипломатії. Тому колективно ми готуємося до усіх варіантів розвитку подій. Ми чітко заявили та сказали росіянам знову сьогодні, що у разі подальшого вторгнення Росії до України матимуть місце значні збитки та наслідки, далеко за межами того, з чим вони зіткнулись у 2014 році", - підкреслила Шерман.

Як відомо, ключовою вимогою Росії, на чому напередодні також наголосив заступник міністра закордонних справ Росії Рябков, є нерозширення НАТО.

Тоді Рябков також наголосив, що Росія не має наміру атакувати Україну, а заявлені нею вимоги не треба сприймати як спробу домовитись під загрозою застосування сили щодо України. Маневри на території Росії Рябков назвав реакцією на військову співпрацю Заходу із Україною.

Сьогодні ж заступник міністра закордонних справ Росії Грушко вчергове відзначив, що отримання гарантій нерозширення Альянсу є наріжною позицією Москви.

"Думаю, нам вдалося донести до членів Альянсу, що ситуація стає нестерпною і що у якийсь момент ризики, пов'язані із продовженням нинішнього курсу НАТО, можуть переважити ті переваги, які вони сьогодні хочуть отримати із цього свого традиційного слідування натівській мантрі про те, що майбутня безпека у Європі та Євро-Антлантиці має бути НАТО-центричною", - сказав Грушко, - "Я думаю, що сьогодні багато хто зрозмів, що у цієї історії рано чи пізно прийде кінець, і він може виглядати по-різному. Ми за те, щоб вийти із цієї ситуації, використовуючи мирні засоби, знову ж, на основі розумного балансу".

Представник Росії також закликав Захід вчитись на прикладах історії.

"У 1962 році Куба обрала свій шлях гарантування безпеки. Це був вільний вибір, але вихід із ситуації був знайдений не на основі слідування якимось принципам, а дуже раціональному балансу військових інтересів, що дозволило відвести світ від дуже небезпечної межі", - заявив Грушко.

За словами Шерман, вона очікує, що після завершення міжнародних зустрічей цього тижня російські дипломати поінформують про їхній зміст президента Росії Володимира Путіна, а західні дипломати проінформують відповідні уряди.

Шерман висловила сподівання, що Путін обере мир та безпеку.

Американська високопосадовиця також підкреслила відсутність кроків до деескалації з боку Росії.

Дивіться також: Головне про реакцію Вашингтона на переговорний процес у Європі

Головне про реакцію Вашингтона на переговорний процес у Європі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

XS
SM
MD
LG