Спеціальні потреби

Лідери НАТО у Лондоні говорять про тероризм, але розходяться у визначенні, що це таке


Президент Франції Еммануель Макрон та президент США Дональд Трамп розмовляють з журналістами у Лондоні 3 грудня 2019 р.
Президент Франції Еммануель Макрон та президент США Дональд Трамп розмовляють з журналістами у Лондоні 3 грудня 2019 р.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ перед кількагодинним офіційним засіданням керівників країн альянсу у Лондоні наголосив, що попри гострі дискусії всередині організації, вона залишається “найуспішнішим оборонним союзом”.

Столтенберґ сказав, що на порядку денному у середу: “боротьба з тероризмом, контроль над озброєннями, наші відносини з Росією і, вперше в історії, ми з лідерами НАТО будемо обговорювати посилення Китаю”.

Вибачте, але ми за столом не маємо одного визначення того, що таке тероризм.
Еммануель Макрон

Іншою важливою темою розмов на зустрічі називають збільшення внесків і військових витрат держав НАТО, щоб зменшити фінансовий тягар Сполучених Штатів.

Але у 70 річницю створення Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ також був змушений неодноразово виправдовувати надзвичайно гострі суперечки між деякими лідерами країн НАТО з окремих питань.

Найпомітнішими у ці дні стали претензії, висловлені президентом Франції Еммануелем Макроном на адресу Туреччини.

Макрон зауважив, що бойові дії Анкари на півночі Сирії, які Туреччина розпочала минулого місяця без консультацій в НАТО, безпосередньо зачіпають інтереси безпеки інших країн.

Ця критика може також стосуватися президента Дональда Трампа, з яким турецький президент Реджеп Таїп Ердоган обговорював плани створення в Сирії так званої безпечної зони.

Турецький наступ у Сирії на курдські сили, які Анкара називає терористичними, почався одразу після заяви Трампа про виведення американських військ з регіону.

“Вибачте, але ми за столом не маємо одного визначення того, що таке тероризм. Коли я дивлюся на Туреччину, то бачу, що вона зараз воює проти тих, хто воював на нашому боці, пліч о пліч з нами проти “Ісламської держави”. І деколи вони (турецька сторона) співпрацюють з силами, за якими стоїть “Ісламська держава”, - заявив Еммануель Макрон.

Питання, що таке тероризм, у Лондоні порушив також міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, який виступив на конференції, що відбувалася паралельно до саміту НАТО.

Тероризм - це дії для досягнення політичної мети через застосування сили. Невже хтось скаже, що Росія робить щось інше?
Вадим Пристайко

Пристайко, коментуючи ранішу заяву французького президента про те, що ворогом НАТО є не Росія, чи Китай, а тероризм, сказав, що боротьба з тероризмом не заперечує потреби протидії агресивності Росії.

“Я не бачу відмінності між тероризмом і Росією. Тероризм - це дії для досягнення політичної мети через застосування сили. Вона вбиває українців, вона застосовує хімічну зброю в ЄС”, - сказав Вадим Пристайко.

За словами українського міністра, російська агресія проти України “це тероризм на найвищому - державному рівні”.

Український урядовець також зауважив, що це “вина” України у тому, що вона досі не змогла стати членом НАТО на відміну від інших країн східної Європи, які невдовзі після розвалу Радянського Союзу вступили в Північноатлантичний альянс та у Європейський Союз.

Дивіться також: Про найголовніше з саміту НАТО ​у Лондоні

Найголовніше з саміту НАТО – включення. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

XS
SM
MD
LG