Спеціальні потреби

Росія готується до контрнаступу України у двох областях - розвідка Міноборони Британії


Український військовик на лінії фронту на Донеччині, 7 січня 2023. REUTERS/Anna Kudriavtseva
Український військовик на лінії фронту на Донеччині, 7 січня 2023. REUTERS/Anna Kudriavtseva

Росія може готуватись до наступальних дій України у двох секторах: на півночі Луганської області та на Запоріжжі, вважає воєнна розвідка Міноборони Великої Британії.

"Великий український прорив у Запоріжжі серйозно поставив би під сумнів життєздатність російського «наземного мосту», що з’єднує Ростовську область Росії та Крим; успіх України в Луганську ще більше підірве оголошену військову мету Росії «звільнити» Донбас", - йдеться у повідомленні відомства.

Британські розвідники припускають, що "вирішити, якій із цих загроз віддати пріоритет протидії, ймовірно, є однією з головних дилем для росіян, які планують операції".

У суботу попри так зване "різдвяне перемир'я", нібито оголошене президентом Володимиром Путіним, Росія продовжила атакувати значну територію України, зокрема, десятки місць на лінії фронту, повідомили в Генштабі ЗСУ. Росія заявила, що лише відкривала вогонь у відповідь.

Євген Пригожин, засновник ЧВК "Вагнер", заявив у Telegram, що хоче захопити Бахмут, оскільки міська система соляних копалень є "мережею підземних міст", якою можуть пересуватись війська та танки.

Оглядачі вважають, що Пригожин, ймовірно, вважає, що якщо їм вдасться захопити Бахмут, то його політичний вплив у Москві посилиться. Враховуючи значні втрати росіян протягом п'яти місяців спроб захопити Бахмут, будь-яка перемога Росії там, якщо вона відбудеться, буде рівносильною поразці, кажуть воєнні аналітики.

За даними Генштабу ЗСУ, від початку повномасштабного вторгнення Росія втратила близько 111 тисяч військовиків, понад 3000 танків та 2000 артилерійських систем.

Голова Обʼєднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив 10 листопада, що втрати Росії у війні становлять не менше ніж 100 тисяч убитими та пораненими. Він додав, що Збройні Сили України, "ймовірно", зазнали втрат такого ж рівня. Міллі сказав, що станом на листопад війна перетворила від 15 до 30 мільйонів українців на біженців, а 40 тисяч українських мирних жителів могли загинути.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG