Спеціальні потреби

«Наслідки війни в Україні виходять далеко за межі Європи». Байден на зустрічі з лідерами Японії та Південної Кореї


Президент CША Джо Байден під час пресконференції з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою (праворуч) і президентом Південної Кореї Юн Сук Йолем у п’ятницю, 18 серпня 2023 року, у Кемп-Девіді, резиденції президента США./AP Photo/Andrew Harnik
Президент CША Джо Байден під час пресконференції з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою (праворуч) і президентом Південної Кореї Юн Сук Йолем у п’ятницю, 18 серпня 2023 року, у Кемп-Девіді, резиденції президента США./AP Photo/Andrew Harnik

За результатами саміту США-Японія-Південна Корея президент США Джо Байден разом із президентом Республіки Корея Юн Сук Йолем та прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою у пʼятницю, 18 серпня, підтвердили свою рішучість продовжувати підтримувати Україну, в той час, коли вона захищається від незаконної агресії Росії. Про це йдеться у повідомленнях Білого дому.

"Росія вже програла і не може досягти своєї початкової мети, яку заявляла», – наголосив Байден на пресконференції за підсумками тристороннього саміту.

На саміті, який оглядачі називають «історичним» президент Джо Байден і лідери Японії та Південної Кореї домовилися розширити безпекові та економічні зв’язки. У новій угоді з союзниками, які перебувають напружених відносинах з Китаєм і Північною Корею буде закріплено створення гарячої лінії для обговорення відповідей на загрози, сказав Байден.

Байден, як і представники США, Південної Кореї та Японії, наполягали, що саміт не зосереджений суто на темі Китаю, а стосувався ширших питаннь безпеки.

Виступаючи перед журналістами, президент США Джо Байден подякував Токіо за підтримку Києва. Президент США зауважив, що підтримка Японії дала розуміння для інших країн, що війна в Україні стосується всього світу.

"Я, моя країна, керівництво моєї країни та обидві партії дуже вдячні за все, чим Японія допомагає Україні. Вона зокрема продемонструвала сильне лідерство на самміті G7 та надала багато фінансової та гуманітарної допомоги Україні, а також нелетальне військове обладнання", - сказав Байден.

Говорячи про Японію, він сказав, що вона обʼєднала багато інших країн у притягненні Росії до відповідальності.

«Лідерство Японії з першого дня має вирішальне значення у розумінні того, що наслідки війни виходять далеко за межі Європи», - сказав Байден.

Президент США наголосив, що такого вторгнення, яке Росія здійснила щодо України, не було з часів Другої світової війни. За його словами, США разом з Україною працюють над пошуком миру, якого «найбільше хочуть українці».

"А щодо миру, якого, звичайно, найбільше хочуть українці, моя команда дуже тісно співпрацює з командою президента Зеленського щодо подальшої формули миру, враховуючи: нічого про Україну без України. Ми постійно з ними зустрічаємося, постійно," - наголосив Байден.

Агресія Росії проти України дестабілізує і решту світу – Кісіда

Своєю чергою, прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда наголосив на важливості тристоронньої співпраці між США, Японією та Південною Корею під час безпекових викликів у світі.

"Зараз вільний і відкритий міжнародний порядок, заснований на верховенстві права, перебуває у кризі. Через агресію Росії проти України міжнародний порядок похитнувся. Продовжуються односторонні спроби силою змінити статус-кво у Східному та Південно-Китайському морях, а ядерна та ракетна загроза з боку Північної Кореї лише зростає», - сказав Кісіда.

Про підтримку України сказав і президент Південної Кореї Юн Сук Йоль. Він сказав, що Південна Корея, США та Японія у своїх стратегіях в Індо-Тихоокеанському регіоні виступають проти будь-яких односторонніх спроб змінити статус-кво силою.

«Повага суверенітету, територіальної цілісності, мирне врегулювання конфліктів, серед іншого, є основою міжнародного порядку, заснованого на правилах, які ми сповнені рішучості захищати, активізуючи нашу співпрацю», – сказав корейський лідер.

Тристоронній саміт США, Японії та Південної Кореї оглядачі називають історичною подією в міжнародній дипломатії. Він спрямований на зміцнення тристороннього альянсу між США та двома головними азіатськими союзниками, Японією та Південною Кореєю, щоб посилити стримування Північної Кореї та Китаю.

Дивіться також:

Винищувачі F-16 для України й саміт США-Японія-Південна Корея. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:20 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG