Спеціальні потреби

NASA висадить на Марс восьмий зонд і транслюватиме це у прямому ефірі


Дослідницький зонд NASA - InSight здійснить посадку на Марсі у понеділок 26 листопада.

InSight повинен висадитися в районі великого вулканічного нагір'я Елізій - там ризик сильних поривів вітру, які можуть порушити роботу апарату, мінімальний.

У зонда буде шість хвилин на те, щоб увійти в атмосферу Марса і зробити посадку на «червону планету». За цей час швидкість апарату знизиться з 19 до 8 км/год. Для уповільнення зонда учені оснастили його парашутними і спусковими механізмами, а також амортизаторами.

Якщо посадка завершиться успішно, InSight стане восьмим за рахунком дослідним зондом, що дістався до марсіанської поверхні.

До моменту посадки зонд подолає відстань рівне 484 мільйонів км. Це не марсохід, InSight не зможе рухатися поверхнею планети. Тому точна посадка зонда саме в заздалегідь наміченому місці дуже важлива.

Місія InSight, яка коштувала NASA $850 мільйонів, триватиме близько двох років. Зонд збиратиме інформацію про температуру під поверхнею Марса і його сейсмічну активність, а також допоможе науковцям скласти підземну карту планети. Зонд обладнаний краном-штативом, тепловим датчиком, сейсмометром, та здатний проникати на глибину до 5 метрів.

Офіційний сайт NASA транслюватиме наближення і посадку InSight на Марс о 22 годині за київським часом.

Дивіться також: Врятувати планету: волонтери, дерево за деревом, закладають фундамент чистого повітря майбутнього. Відео

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG