Спеціальні потреби

Єгиптяни вимагають смертної кари для Мубарака


Демонстранти на площі Тагрір вимагають страти диктатора
Демонстранти на площі Тагрір вимагають страти диктатора

У середу в Каїрі розпочався суд над екс-президентом Єгипту Госні Мубараком. Колишнього диктатора, який керував країною 30 років, звинувачують у використанні армії для придушення антиурядових демонстрацій, що призвело до загибелі понад 850 людей.

Судові засідання, з міркувань надійнішої безпеки, проходять у поліцейській академії неподалік Каїра. Мубарак, через проблеми зі здоров’ям, під час слухань перебував у ліжку, яке вкотили до спеціально клітки, побудованої у залі суду. Разом з ним у ній перебували його сини та інші обвинувачені.

Теоретично 83-річному диктатору може загрожувати смертна кара. Під час першого дня слухань Мубарак відкинув усі звинувачення. На площі Тагрір у Каїрі, яка була центром протестів, демонстранти вимагають від чинного уряду саме найвищої міри покарання.

«Ви можете це побачити на площі Тагрір, де протестуючі розмахують плакатами з написами: «Мубараку – шибениця». Я не в праві судити, але можу з упевненістю сказати, що меншого єгиптяни не чекають», – зазначає аналітик Тавфік Гамід.

За судовим процесом спостерігає увесь світ. Як також за рішенням, яке буде винесене у цій справі. Аналітики кажуть, що саме рішення має спиратися на закон, а не на вимоги протестуючих на вулицях.

«Один з викликів, який сьогодні стоїть перед судом, це – не піддатися вимогам протестуючих на вулицях і не влаштувати так зване «вуличне» правосуддя. Якщо у вас правосуддя базується на законі, то ви не можете слухати, що вам диктує вулиця», – каже дослідник Інституту Брукінґса Халед Ель-Ґінті.

Попри те, що багато єгиптян хочуть бачити справедливий суд над Мубараком, Халед Ель-Ґінті каже, що дехто з представників колишньої влади сильно переживає за своє майбутнє:

«Там багато людей, які були частиною цієї бюрократичної машини, наприклад, у міністерствах, інших державних сферах. І сьогодні вони переживають за те, що коли-небудь ця система добереться і до них».

Також деякі оглядачі почали сумніватися, чи зможе колишній лідер Єгипту, з огляду на незадовільний стан його здоров’я, витримати цей процес, який може затягтися надовго.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG