Спеціальні потреби

Могильов налякав «кровопролиттям» і заперечив репресії


Могильов налякав «кровопролиттям» і заперечив репресії
Могильов налякав «кровопролиттям» і заперечив репресії

Анатолій Могильов прогнозує кровопролиття у Києві на День Соборності 22 січня. Про це міністр внутрішніх справ заявив у п’ятницю з трибуни Верховної ради. За його словами, міліція має інформацію про те, буцімто під час призначених на 22 січня масових акцій опозиції готуються серйозні заворушення.

«У нас є інформація, що 22-го числа, на яке намічена акція протесту, планується кровопролиття у місті Києві. Кровопролиття! А все для того, щоб потім перед усім світом показати, що коїться в Україні. Але я вас усіх попереджаю: ми всі факти підбурювань задокументуємо, сил і засобів для цього вистачить, і потім кожен, хто це робив, відповідатиме перед законом», – запевнив Могильов.

При цьому міністр не уточнив, хто саме запланував кровопролиття.

Водночас міліція уже взялася до дій. І, як виглядає, найкращий спосіб уникнути «запланованого кровопролиття» у Могильова вбачають у тому, щоб уникнути самих акцій протесту.

У зв’язку з мітингами опозиції, наміченими на 17 та 22 січня, Міністерство внутрішніх справ видало розпорядження «узяти на контроль отримання інформації щодо виїзду організованих груп та окремих громадян до столиці», а також «вжити заходів щодо недопущення виїздів несправного автотранспорту, призначеного для перевезення учасників заходів».

Розпорядження не пускати автобуси на мітинги та збирати інформацію про учасників акцій скритикували правозахисники. Як заявив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, цим самим керівництво МВС «запланувало» грубе порушення політичних свобод і прав людини.

Провокаційною назвали заяву міністра Могильова опозиціонери. Якщо міністру відомо про зловмисників, які нібито готують криваві сутички, то з цією інформацією треба йти до Генпрокуратури, а не на трибуну в парламент, – вважає заступник голови Верховної ради бютівець Микола Томенко.

«Міністри повинні не провокувати ситуацію, а не допускати провокацій. Я думаю, якщо в нього є неспростовні докази, що хтось готує кровопролиття, то треба дати свідчення генпрокурору, а не виступати у Верховній раді і сіяти паніку», – сказав Томенко на брифінгу в парламенті.

Виступаючи у п’ятницю у Верховній раді під час «години запитань до уряду щодо дотримання законодавства органами МВС України», Анатолій Могильов відповідав також на запитання щодо арештів і допитів опозиціонерів. Міністр повторив, що активістів Податкового Майдану (яких зараз ходить на допити вже більше 100 чоловік) переслідують не за участь у протестах, а за адмінпорушення – розбиту плитку при встановленні наметів.

Він вкотре запевнив також, що «вибіркове правосуддя» його відомство не застосовує, карає за корупцію і «своїх», і «чужих», незалежно від політичної приналежності. Головний міліціонер навіть навів цифри. «Доповідаю, що в поточному році у справах проходять посадові особи місцевих та інших органів влади: від БЮТ – 73, від Партії регіонів – 115, від НУНС – 38», – повідомив регіонал. Він, утім, зауважив, що до рішення судів не може назвати прізвищ.

Голос проти політичних репресій, які розгортаються в країні, як виглядає, готова подати лише одна представниця владної Партії регіонів – омбудсмен Ніна Карпачова.

Виступаючи в п’ятницю у Верховній раді з щорічною доповіддю «Стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні», уповноважена з прав людини назвала брутальним порушенням недавній арешт екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

«Сам факт арешту і процедура здійснення арешту відбувалася з брутальним порушенням прав Юрія Луценка», – сказала Карпачова з трибуни парламенту. Омбудсмен повідомила також, що заявила протест проти тримання Луценка під вартою та зажадала зміни запобіжного заходу для екс-міністра.

Про це Карпачова говорила також із президентом. Про результат розмови повідомила в п’ятницю прес-служба глави держави. Як мовиться у повідомленні, після зустрічі з омбудсменом Віктор Янукович звернувся до правоохоронців з проханням не зловживати правом на арешт і «застосовувати це лише як виняткову запобіжну міру».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG