Спеціальні потреби

Заява Тіллерсона про Мінські угоди спонукала дискусію в США


Чи дасть заява держсекретаря США Рекса Тіллерсона про можливість врегулювання конфлікту між Україною та Росією поза Мінськом, поштовх до нового міжнародного формату переговорів? - про це розмірковують американські аналітики.

Коментар Рекса Тіллерсона про конфлікт в Україні постає як відхід від довготривалої політики США, - пише The Wall Street Journal

«Ті-Рекс відкритий до врегулювання поза Мінськом. Гаразд, але чи з повагою до територіальної цілісності України, чи продаючи її?», - зазначив у Twitter Майкл Карпентер, голова аналітичного центру Пенна-Байдена та колишній високопосадовець Міністерства оборони США.

"Я чую, що німці та французи не хочуть долучати США до «Мінська» після візиту Трампа до НАТО. ЄС без Трампа - це новий розвиток подій", твітує експерт аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд.

В квітні під час телефонної розмови з президентом України Петром Порошенком, держсекретар США Тіллерсон зазначив, що санкції залишаться в силі до виконання Мінських домовленостей, але виступаючи на слуханнях в Палаті представників Конгресу США цього тижня, глава американської дипломатії заявив, що адміністрація президента Дональда Трампа не хоче «бути прикутою наручниками».

Тіллерсон допустив, що уряд України може дійти згоди з Москвою поза домовленостями, підписаними у 2015 році.

«Думаю, важливо, щоб ми отримали достатню гнучкість для досягнення цілей Мінська. Важливо, щоб уряд України і уряд Росії могли прийти до задовільного вирішення через якусь структуру крім Мінська», - заявив Тіллерсон на слуханнях в Комітеті Палати представників із закордонних справ.

«Я б не хотів, щоб ми були прикуті наручниками до Мінська, якщо виявиться, що сторони вирішать врегулювати ситуацію іншим шляхом, іншою угодою», - сказав він.

Мінські угоди, досягнуті за посередництва Франції та Німеччини і підписані Росією і Україною в лютому 2015 року, передбачають відведення важких озброєнь від лінії відмежування і конституційну реформу, яка розширює автономію східних регіонів України.

Дивіться також: Сенат США проголосував за документ, який може розширити санкції проти Росії

Сенат США проголосував за документ, який може розширити санкції проти Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG