Спеціальні потреби

Уряд США жорстко скорочує військовий бюджет


Суттєві скорочення чекають на армію та морську піхоту, які мають найбільшу кількість персоналу у збройних силах США. Згідно плану, представленого міністром оборони, протягом п’яти років бюджет Пентагона буде скорочено на 259 мільярдів доларів.

«Ми прагнемо поступово зменшити кількість армійців до 490-ста тисяч людей, з і нинішніх п’ятсот шістдесяти двох. Морська піхота зменшиться з двохсот двох тисяч до ста вісімдесяти двох», - говорить міністр оборони США Леон Панетта.

Одночасно Пентагон планує сповільнити закупівлю винищувачів нового покоління Ф-35 та закрити кілька військових баз. Однак, новий бюджет передбачає збільшення витрат на безпілотні літаки та посилення роботи загонів спеціального призначення. Нова стратегія зосередиться на Тихоокеанському регіоні та можливій загрозі з боку Китаю та Північної Кореї, втім і Близький Схід залишатиметься у полі зору американських військових. Пріоритетом Пентагону стане зміцнення військово-морських та повітряних сил.

«Наша стратегія передбачає застосування флоту та морської піхоти у якості стабілізуючої сили, яка матиме воєнні потужності у разі необхідності», - пояснює Панетта.

Військовий аналітик Мет Ірвін бачить у планах адміністрації, прагнення зупинити зростання персонального складу збройних сил, яке почалося після терактів одинадцятого вересня.

«Стратегічний аргумент авторів плану – збільшити кількість наземної сили набагато легше, ніж флоту чи авіації. Тож скоротити їх більш безпечно, адже їх кількість можна швидко наростити у разі появи загрози», - каже аналітик.

Скорочений бюджет Пентагона викликає чимало критики у рік виборів. Опоненти адміністрації Барака Обами звинувачують президента у послабленні військової могутності США у час коли країни все ще перебуває у стані війни в Афганістані.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG