Спеціальні потреби

Майбутнє арабських країн, що стали на шлях демократії, залежить від економіки ЄС


На Близькому Сході на зміну революційному піднесенню та ентузіазму приходить усвідомлення того, що звільнившись від диктатур, Лівія, Єгипет та Туніс все ще залежні від глобальних економічних проблем.

Післяреволюційні уряди близькосхідних та північно-африканських країн, які намагаються навести лад в економіці потрапили у складу ситуацію. Досягнення економічного процвітання тут залежить від ситуації в Європі, яка перебуває на порозі кризи.

«Ситуація в Європі визначає, скільки грошей інвестори можуть вкласти в ринки, які пережили значні потрясіння, в Лівію, Туніс та Єгипет. Тобто від стану Європи залежить, чи зможуть ці ринки відновитись», - – каже аналітик Ентоні Скіннер:

У Лондонській школі економіки професор Ян Бег каже, що економічні проблеми Європи не однаково відчуваються в різних країнах «Арабської весни»:

«Арабські країни не однакові. Лівія багата на нафту і хоча знадобиться час, щоб гроші знову потекли в країну, врешті-решт вона буде у виграші. Єгипту буде складніше. Це густонаселена країна, яка не має корисних копалин».

Лівійський бізнесмен Салем аль-Маяр каже, що майбутнє лівійської економіки залежатиме від настроїв на світовому ринку. Нині економіка Лівії залежить від цін на нафту і не є диверсифікованою.

«Вже 40 років нафта є основою лівійської економіки. Нам треба спрямувати зусилля на її лібералізацію та диверсифікацію. Можливо джерелом прибутку може бути туризм? В країні п’ять об’єктів визнаних ЮНЕСКО. Це красива країна зі значною кількістю археологічних пам’яток», – Салем аль-Маяр.

Туніс тривалий час розвиває туризм і приваблює головним чином туристів з Європи. Під час революції потік туристів суттєво зменшився. Лише зараз люди починають знову відвідувати Туніс.

За словами Етноні Скіннера, європейські інвестори можуть незабаром отримати дуже сприятливі умови для роботи в арабських країнах:

«Ці країни можуть запропонувати прозорі умови роботи, демократичну систему – все те, на що зважають інвестори».

В нинішній ситуації урядам арабських країн необхідно не лише реалізувати свої політичні обіцянки, але і виявити новаторство в галузі економіки та сподіватись, що їх європейські інвестори та донори не збанкрутують.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG