Спеціальні потреби

“Після зими буде легше”, — українські медики в США про те, чого чекати від 2021 року


Для багатьох людей по всьому світу справжніми героями минулого року стали медики — ті, хто з початку пандемії був на передовій і рятував життя. В 2021 році боротьба з вірусом продовжується — і є надія, що новий рік принесе хороші новини. Ми поспілкувались із трьома українськими медичними працівницями в США і розпитали про те, яким для них був 2020-тий, і чого очікувати від цього року.

Про виклики 2020 року

Валентина Голобородько
Валентина Голобородько

Валентина Голобородько, лікарка з Нью-Йорка, доцентка

Америка почала хвилюватись з березня, коли в нас уже почали заповнюватись лікарні. А я нервувалась із січня, розуміючи, що ми не закриваємо кордони, і що нас це не омине. Ще в березні влада міста і штату Нью-Йорк казала, що COVID-19 - це не проблема, продовжуйте жити своїм життям, жодної паніки, все під контролем. А мені було моторошно, тому що я не бачила жодних передумов для того, щоб ситуація була під контролем.

Іванка Небор, лікарка на дослідницькій позиції в США

Я дуже прекрасно пам’ятаю день, коли ми прийшли до нашого професора, а він каже: “Що ви тут робите?” Я відповідаю: “Ну ми ж через місяць знову починаємо роботу? Ми продовжуємо ходити, цей карантин максимум місяць”. Він продовжує: “Я думаю, що найкраща перспектива — це карантин до липня”. В мене тобі були квадратні очі, я думала собі: “Боже, ну як це до липня?” Це було важко усвідомити.

Іванка Небор
Іванка Небор

Протягом карантину в перший місяць було важко зорієнтуватись по роботі, я дуже переживала, що я взагалі нічого не зможу зробити. Хоча загалом для мене це рік позитивних змін — я в принципі така людина, яка старається шукати більше позитиву. Але звісно, якщо брати загалом, то рік для лікарів був тяжким. Особливо для тих, хто працював у коронавірусних відділеннях.

Ірина Кіт, медсестра з Нью-Йорка

Це був такий випробувальний рік, я б так сказала. Треба було себе тримати в тонусі, бути позитивним, працювати добре і не падати духом. Це була така розтяжка.

Ірина Кіт
Ірина Кіт

Після першої хвилі, коли ми думали: “Окей, зараз все буде якось спокійніше”. Але прийшла ще одна хвиля — не коронавірусна, а людей з іншими хронічними захворюваннями, їх було дуже багато. А потім, коли це все трошки перейшло, і ми подумали “Окей, зараз все буде нормально, тримаємся” — відразу почалась нова хвиля COVID-19.

Про те, що було хорошим

Іванка Небор, лікарка на дослідницькій позиції в США

В Україні люди стали більше цікавості виявляти до медичних спеціальностей, і взагалі до медицини — особливо до доказової. Почали розуміти, що це важливо, що це потрібно. Більше почали обговорювати проблеми в українській медицині, проблеми в системі, проблеми з заробітними платами і так далі.

Ірина Кіт, медсестра з Нью-Йорка

Наша лікарня дуже згуртувалась. Це не було лише, мовляв “от, я тут приходжу, я заробляю гроші, і все — йду додому”. Я і всі люди довкола почали помічати, що ж дійсно є важливим. Що важливим є здоров’я, що важливим є рідні та друзі навколо тебе. Такі речі, які ти не можеш купити за гроші.

Валентина Голобородько, лікарка з Нью-Йорка, доцентка

Люди неймовірно підтримували медиків. Всіма способами, якими могли — кожен що міг, то й робив. І я цю вдячність відчувала сповна. В мене були дні, коли я йшла дуже втомлена з роботи, в реанімаційній піжамі. І незнайомі люди просто на вулиці зупинялись, дякували, інколи аплодували.

Про те, чого чекати в 2021

Іванка Небор, лікарка на дослідницькій позиції в США

Так чи інакше, ми вийдемо з цієї ситуації. Тут питання часу. Чи ми вийдемо в 2021, чи в 2022? Ми в принципі вже гарно пристоувалися. Я думаю, що відновлення буде поступовим. Але думаю, що для нас це вже не стане стресом — бо люди звикли, і психологічно буде легше.

Ірина Кіт, медсестра з Нью-Йорка

Я маю дуже велику надію на щеплення і на закінчення зими. Я думаю, що ця зима буде все одного трохи складна, тому що це неймовірний проект — всіх вакцинувати. Це займає більше часу, ніж здається. Тому я перезаряджаюсь, щоб мати багато енергії, багато сил і терпіння. Ясно, що ми справимося з цим всім, але хочеться справитись якнайкраще. Я думаю, що це буде унікальна зима, але після неї все буде трохи легше.

Валентина Голобородько, лікарка з Нью-Йорка, доцентка

В тих країнах, де більшість населення вакцинують, звісно, життя налагодиться значно швидше, ніж в інших країнах. Я думаю, що вакцина допоможе позбутись внутрішніх страхів і пересторог. Я значно вільніше зможу бачитись з батьками, зможу бачитись з друзями, я зможу подорожувати без страхів. Це дасть велику свободу в поведінці.

Чесно кажучи, я думаю, що 2021 рік буде просто божевільним. Думаю, буде вибух соціальної активності, подорожей, можливо якихось інновацій і великих проривів. Після цього року, коли пружина стиснулася, вона вистрелить. Тож думаю, що 2021 рік буде дуже яскравий, позитивний та активний для всіх.

Дивіться також: Чого вас навчив 2020? Підсумовуємо рік з українцями у США.

Чого вас навчив 2020? Підсумовуємо рік з українцями у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

  • 16x9 Image

    Остап Яриш

    Кореспондент Голосу Америки в Пентагоні і ведучий щоденних телепрограм Української служби VOA. Приєднався до команди в 2019 році.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG