Спеціальні потреби

Легалізація марихуани є рідкісним питанням консенсусу напередодні виборів у США


Люди проходять повз магазин канабісу в центрі Мангеттена в Нью-Йорку, 19 березня 2024 року. Фото з файлу.
Люди проходять повз магазин канабісу в центрі Мангеттена в Нью-Йорку, 19 березня 2024 року. Фото з файлу.

Вживання марихуани є рідкісним питанням, щодо якого існує консенсус у політично розділеній Америці. Опитування показують, що 88% американців підтримують принаймні часткову легалізацію канабісу. Але, як кажуть прихильники, жоден із двох головних кандидатів у президенти не використовує це у виборчій кампанії.

Як вважають оглядачі, президент Джо Байден і його опонент, колишній президент Дональд Трамп, значно відстають від більшості американців у цьому питанні.

Нині вживання та зберігання марихуани є незаконним відповідно до федерального законодавства США, але приблизно три чверті з 50 американських штатів легалізували цей наркотик для медичних або рекреаційних цілей. Протягом десятиліть громадська думка розвивалася у напрямку підтримки легалізації, зараз її підтримує більшість американців.

Голос Америки поспілкувався з прихильниками канабісу в кулуарах нещодавнього саміту щодо політики з цього питання, який щорічно проводиться у Вашингтоні.

"Одна річ, яка об’єднує [обох кандидатів], полягає в тому, що їхні попередні дії щодо канабісу були суперечливими та поступовими, – сказала Керолайн Філліпс, організаторка Національного саміту щодо політики стосовно канабісу. – Ми чули обіцянки від обох адміністрацій, жодна з яких не виправдалася повністю".

У 2022 році Байден доручив Міністерству охорони здоров’я та соціальних служб зробити ключовий крок до легалізації, наказавши переглянути класифікацію марихуани як небезпечної контрольованої речовини нарівні з героїном і ЛСД.

Trump, Biden both cautious, vague on marijuana positions
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Майже через рік відомство рекомендувало перевести марихуану до легшої класифікації поряд з ліками, що відпускаються за рецептом. Тепер це рішення перебуває у сфері повноважень Управління США із боротьби з наркотиками.

Але, за словами Філліпс, багато прихильників домагаються повного вилучення цієї речовини або "видалення з каталогу" у Законі про контрольовані речовини Управління США з боротьби з наркотиками.

"Вони надіслали нам чудові сигнали про те, що вони готові перейти до видалення з каталогу, або, швидше за все, перекласифікації в каталозі", — сказала вона про адміністрацію Байдена. "Однак ми не зовсім бачили дії, які б підтвердили їхні слова".

Перекласифікація в каталозі ставить марихуану на один рівень з ліками, що відпускаються за рецептом, і регулює доступ споживачів до неї; видалення з каталогу повністю виключає її зі списку контрольованих речовин.

Продавець дає здачу покупцю марихуани на ринку канабісу в Лос-Анджелесі, 15 квітня 2019 року. Фото з файлу.
Продавець дає здачу покупцю марихуани на ринку канабісу в Лос-Анджелесі, 15 квітня 2019 року. Фото з файлу.

Ніра Танден, директор Ради внутрішньої політики Байдена, сказала, що адміністрація бачить потребу дізнатися більше – і це те, що дасть змогу зробити перекласифікація в каталозі речовини, зробивши її більш доступною для наукових дослідників.

"За кілька років у цьому питанні відбулося багато змін", — сказала вона Голосу Америки. "Для нас важливо мати можливість досліджувати це більш ефективно".

Голоси "проти" є нечисленні, але гучні

Невелика, але гучна група законодавців у Конгресі, які виступають проти легалізації канабісу, також висловила стурбованість щодо зміни статусу марихуани. Минулого року 14 із них – усі республіканці – надіслали листа, в якому виступили проти спроб послабити її класифікацію.

У своєму листі група вказала на потенціал звикання та підвищену силу дії сучасного канабісу, зазначивши, що "факти вказують на те, що марихуана має високий потенціал для зловживання, і що ризик лише зростає".

Позиція Трампа щодо марихуани, кажуть прихильники, туманна. Організація, що підтримує легалізацію, Проєкт політики щодо легалізації марихуани, каже, що він "ніколи не порушував це питання з власної ініціативи" на посаді президента. Після того, як він залишив посаду, зазначила Філліпс, "ми чули, як він казав, що людей, які продають наркотики на незаконному ринку, слід ув’язнити й навіть стратити".

Під час виборчої кампанії Трамп здебільшого уникав цього питання, сказав Морган Фокс, політичний директор Національної організації з реформування законів про марихуану, відомої як NORML.

"Наразі ми не надто багато чули від кандидата від Республіканської партії", — сказав він.

Особисте стає політичним

Ставлення кандидатів, за словами Фокса, не відповідає позиціям багатьох американців, і спираються на старі уявлення про марихуану, які малюють споживачів схильними до манії – як у фільмі 1936 року "Божевілля косяка" – або використовують страх як інструмент, як програма навчання стійкості до зловживання наркотиками 1980-х років.

"На щастя, з появою Інтернету та розвитком набагато більшої комунікації навколо цих питань, люди не тільки змогли побачити, що політика заборони канабісу та криміналізації споживачів канабісу є безглуздою, але вони також змогли дійсно бачити вплив на людей, який це мало", – сказав він.

Твайла Бессі, праворуч, допомагає клієнтам купувати марихуану в Home Grown Apothecary, 19 квітня 2024 року в Портленді, штат Орегон.
Твайла Бессі, праворуч, допомагає клієнтам купувати марихуану в Home Grown Apothecary, 19 квітня 2024 року в Портленді, штат Орегон.

Для підприємця Вільяма Дейвіса це особисте питання. З його випрасованими джинсами, черевиками з крокодилячої шкіри, впізнаваним білим ковбойським капелюхом і схильністю відповідати на запитання "так, пані", він знає, що не виглядає як стереотипний споживач канабісу.

"Це багато людей, про яких ви б ніколи не подумали", — сказав він.

Роками ветеран війни в Іраку боровся з посттравматичним стресовим розладом і опіоїдною залежністю. За його словами, він не хотів прийняти рекомендацію друга спробувати канабіс, тому що для нього це викликало в пам’яті шалено популярну рекламу 1980-х років, у якій було зображено підсмажене яйце із суворим застереженням: "Це ваш мозок на наркотиках".

"Як з гарячою сковородою з яйцем, я подумав: «Ні, я не хочу пробувати наркотики, я підсмажу собі мізки»", — сказав Дейвіс.

Натомість, коли він спробував, за його словами, марихуана стала відкриттям. Дейвіс каже, що він використовує CBD, непсихоактивну сполуку, яка міститься в марихуані, щоб заспокоїти свою тривогу протягом дня, і активний компонент, THC, для релаксації після роботи.

Шість років тому він заснував компанію Euphoria Eats, яка продає гострий соус і соус для барбекю.

Дейвіс, який родом з Г'юстона, але зараз живе в республіканській Луїзіані, сказав, що підтримує легалізацію з ділових причин.

"Поки це не буде декриміналізовано та законно скрізь, завжди будуть люди, які вагаються, і бояться вкладати свої гроші у прибутковий бізнес, який, як вони бачать, заробляє гроші, який, як вони бачать, впливає на суспільство", — сказав він Голосу Америки.

"Мій голос впливає на закони щодо канабісу"

Опитування показують, що найбільше прихильників канабісу є серед молодих американців.

Громадський організатор Скотті Смарт розповів Голосу Америки про свою позицію як молодого прогресиста, яка була чітко викладена на його мохово-зеленій футболці з написом: "МІЙ ГОЛОС ВПЛИВАЄ НА ЗАКОНИ ПРО КАНАБІС".

"Я вважаю, що канабіс — це питання, яке запалює та спонукає молодих людей звернути увагу", — сказав Смарт, який працює в організації без партійної приналежності "Проєкт нова Джорджія" та з просвітницьким рухом, який підтримує марихуану, під назвою "Ми хочемо весь дим".

За його словами, ключовим фактором, за яким спостерігають молоді виборці, є те, чи адміністрація Байдена продовжить процес послаблення класифікації канабісу.

"Сподіваюся, що це відбудеться перед виборами, щоб ми могли дійсно побачити, мати від чого відштовхнутися, а не просто мати передвиборчі промови, які дають нам надію", — сказав він.

Майя Татум, колишня голова національної громадської групи "Студенти за розумну політику щодо наркотиків", погодилася, що дії кандидатів важливіші за їхні слова. За її словами, жоден з кандидатів не є явним переможцем.

"Багато молодих виборців навколо мене хочуть, щоб Джо Байден відповідав за те, що він сказав" на підтримку канабісу, сказала вона. "Особисто я не вважаю, що Трамп пропонує багато чого щодо канабісу".

Фокс сказав, що NORML хотів би, щоб політичні кандидати були більш відкритими щодо канабісу під час кампанії. І якщо хтось з кандидатів на президентських виборах, чи на виборах у Конгрес, чи в законодавчих органах штату, чи в місцевих законодавчих органах, проігнорують це питання, то вони ризикують втратити голоси.

Вероніка Бальдерас Іглесіас долучилася до написання цієї статті з Вашингтона.

XS
SM
MD
LG