Спеціальні потреби

Тисячі прихильників жорсткішого контролю за зброєю зібралися в столиці США та по світу


Учасники "Маршу за наші життя" поблизу Капітолію у Вашингтоні, округ Колумбія, в суботу, 24 березня 2018 р.
Учасники "Маршу за наші життя" поблизу Капітолію у Вашингтоні, округ Колумбія, в суботу, 24 березня 2018 р.

Тисячі демонстрантів зібралися в Вашингтоні та інших містах США в суботу, щоб мітингувати за жорсткіші закони про зброю після недавньої масової смертельної стрілянини, яка викликала обурення та політичну активність серед молоді по всій країні.

«Політики або представляють людей, або забираються», – заявив у своєму виступі під час «Маршу за наші життя» у Вашингтоні Кемерон Каскі, учень, який вижив у стрілянині 14 лютого, в результаті якої загинуло 17 школярів і співробітників середньої школи імені Марджорі Стоунмен Дуглас у Паркленді, штат Флорида.

Він сказав натовпу: «Народ вимагає закону, який забороняє продаж військового зразка зброї. Люди вимагають заборонити продаж магазинів для великої кількості патронів, люди вимагають загальних перевірок (при купівлі зброї – прим. ГА). Підтримайте нас або будьте на сторожі, що вибори незабаром».

Понад 800 аналогічних маршів заплановані в кожному з 50 штатів США та у всьому світі, й очікується участь сотень тисяч людей. На мітингу лише в столиці США очікували півмільйона людей, згідно з повідомленнями учнівських організаторських груп та групи з контролю за зброєю Everytown For Gun Safety.

Паркленд, Флорида, 24 березня 2018 р
Паркленд, Флорида, 24 березня 2018 р

Американці не є охочими відмовлятися від своєї зброї, через що мало змін було зроблено в законах про зброю у відповідь на масові розстріли. Серед питань, що стоять перед організаторами та учасниками маршу, буде те, як перевести одноденну подію, незалежно від кількості учасників, у змістовні законодавчі зміни.

Однак нове опитування вказує на зміну настроїв: 69 відсотків опитаних американців вважають, що закони про зброю повинні бути жорсткішими, у порівнянні із 61 відсотком у жовтні 2016 року та 55 відсотками у жовтні 2013 року.

В цілому опитування показало, що 90 відсотків демократів, 50 відсотків республіканців та 54 відсотки власників зброї зараз виступають за жорсткіші закони щодо контролю над зброєю.

Але майже половина американців, як виявило опитування, не очікують, що їхні політики вживатимуть заходів, щоб змінити закони про зброю.

Студентські активісти, однак, почали зосереджуватися на реєстрації виборців, зважаючи на те, що в листопаді мають відбутися проміжні вибори до Конгресу.

Г'юстон, Техас, 24 березня 2018 року
Г'юстон, Техас, 24 березня 2018 року

Сайт «Марш за наші життя» повідомляє, що майже досягнуто цілі зібрати 3,8 мільйона доларів.

Актор Джордж Клуні та його дружина адвокат Амал Клуні зробили внесок на суму півмільйона доларів. Таку ж суму пожертвували актриса та телеведуча Опра Вінфрі, режисер Стівен Спілберґ та режисер Джеффрі Катценберґ. Ведуча Еллен Де-Дженерес і фотовидавничий сервіс Shutterfly оголосили про спільний внесок розміром 50 тисяч доларів. Модель Кріссі Тейґен та її чоловік музикант Джон Ледженд обіцяли 25 тисяч доларів.

Подружжя Клуні, ведучий Джиммі Кіммел, співаки Аріана Ґранде, Майлі Сайрус і Демі Ловато, актори Дженніфер Гадсон, Софія Верґара та Джулі Бовен висловили намір взяти участь у суботньому марші у Вашингтоні.

Дивіться також: Проти обмеження продажу зброї виступають мешканці провінційної Америки

Проти обмеження продажу зброї виступають мешканці провінційної Америки. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG