Спеціальні потреби

Науковці США пропонують експедицію на Марс без повернення на Землю


Планета Марс
Планета Марс

Двоє американських науковців написали статтю у журнал «Космологія», у якій заявили, що колонізація планети Марс могла б проходити набагато швидше, якби астронавти летіли туди… без надії повернутися назад на Землю. Тобто діяли так, як свого часу європейці, які пливли освоювати нові землі, не будучи впевненими, що коли-небудь повернуться додому.

Марс вже й не так далеко від Землі – всього півроку польоту. До того ж, якщо не планувати подорож назад на Землю, це б здешевило такі експедиції на майже 80%.

За ідеєю польоту на Марс в один кінець криється не що інше, як швидка колонізація червоної планети. І без запланованих повернень на Землю такі експедиції можна було б відправляти досить часто. Коштували б вони значно менше, адже технологія відправки людини на Марс уже фактично створена. Президент організації «Гьюстонська громада Марсу», яка свого часу працювала у космічному центрі Джонсона говорить, що проблем з нестачею добровольців на таку місію точно не буде:

«Думаю, що найскладніше їм буде вибрати з довгого списку охочих тих, хто може летіти, адже таких буде чимало».

Втім, астронавт НАСА Лірой Чау говорить, що у такій подорожі космонавт може зіштовхнутися з багатьма непередбачуваними проблемами, які можуть вартувати йому життя. Навіть така річ, як нездатність НАСА доставити на Марс їжу та кисень можуть забрати життя колоністів. До того ж існує проблема з постійним радіаційним опроміненням, яке скоротить життя поселенців на Марсі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG