Спеціальні потреби

Нью-Йорк запровадив нові правила вилучення марихуани


Нью-Йорк запровадив нові правила вилучення марихуани
Нью-Йорк запровадив нові правила вилучення марихуани

Запроваджені у Нью-Йорку нові правила арешту за вживання марихуани, відразу отримали схвальні відгуки з боку правозахисників. Останні кажуть, що це зменшить дискримінацію чорношкірого населення та латиноамериканців.

За словами правозахисників, попередня політика мала негативний вплив не лише на подальше працевлаштування арештованих, але й на бюджет правоохоронних органів міста. Протягом лише минулого року у місті Нью-Йорк за вживання марихуани було арештовано більше 50 тисяч людей. Більшість з них – чорношкірі та латиноамериканські чоловіки. Згідно із законом штату Нью-Йорк, датованим 1977-им роком, вживання марихуани в громадських місцях могло потягти за собою три місяці в’язниці і штраф 500 доларів. Правоохоронці працювали за принципом «зупини і перевір». Вони привселюдно просили підозрювану в зберіганні марихуани людину вивернути кишені, і в разі наявності наркотику, затриманого арештовували.

Минулого тижня начальник нью-йоркської поліції Рей Келлі видав розпорядження, згідно з яким, людину не можна арештовувати, якщо вилучення марихуани поліцейським відбувається привселюдно. Член міської ради Гакім Джефріс, виступаючи біля поліцейського відділку на мітингу, організованому на підтримку громадянських прав, заявив, що рішення Рея Келлі стало кроком у дотриманні рівноправ’я у системі кримінального правосуддя. Джефріс додає, що марихуану у кишенях носить багато білошкірих студентів, але їх чомусь ніколи не просять вивернути кишені.

Альфредо Караскілло, засновник правозахисної групи з питань наркотиків, з власного досвіду знає, що це таке. За його словами, обвинувачення у скоєнні дрібного злочину може назавжди зіпсувати життя людині. Вперше за вживання марихуани Альфредо арештували, коли йому було лише 14.

«Через це мені було важко повернути собі статус законослухняного громадянина. Важко було знайти роботу, чи орендувати житло, навіть важко було піти у нормальну школу», – говорить Альфредо.

Місто Нью-Йорк щороку витрачає 75 мільйонів доларів на те, щоби розглядати справи порушені за вживання марихуани. Активісти кажуть, що ці гроші могли б бути використані з більшою користю. Разом з тим вони взялися за написання законопроекту, який би перекваліфікував такі дії із злочину у дрібне порушення. Проти такого кроку уже виступила мерія Нью-Йорка в якій заявили, що зменшення строгості порушення призведе до того, що марихуану незабаром почнуть без застережень вживати у громадських місцях. Відповідно, почне розвиватися ринок збуту цього наркотичного препарату.

Опитування, проведені американським урядом показують, що марихуана стала у США найпопулярнішим легальним наркотиком. Минулого року майже 17,5 мільйонів людей зізналися, що вживали її протягом останнього місяця.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG