Спеціальні потреби

«Марш мільйонів» у Москві може пройти і без санкції влади


5 вересня Сергій Удальцов подав повторну заявку на проведення найбільшого протестного мітингу – «Маршу незгодних», наміченого на 15 вересня. Попередня заявка опозиції була відхилена, причому причиною відмови стали два адміністративні порушення, вчинені, за твердженням влади, одним із заявників акції – Сергієм Давідісом. Сам Давідіс у коментарі Російській службі Голосу Америки повідомив, що його до адміністративної відповідальності було притягнуто лише один раз. Вдруге активіст був затриманий, коли стояв з одиночним пікетом біля стін Держдуми, коли та приймала закон про мітинги.

За словами Давідіса, після затримання його швидко відпустили через «неправильно оформлену» документацію. «Відмова, яку ми отримали, – підкреслив Сергій Давідіс, – взагалі не може вважатися документом, так як в ній не зазначена її причина». На думку активіста, «це в кращому випадку рекомендація, тому сьогодні в Оргкомітеті (опозиційний орган, що займається підготовкою до акцій, – Є.К.) ми будемо її обговорювати і вирішувати, що з нею робити». Давідіс підтвердив, що має намір судитися з чиновниками з мерії, так як вони «самі порушують закон».

Раніше Олексій Навальний пообіцяв у своєму мікроблозі, що, якщо мітинг не буде дозволений, то він буде проведений і без санкції. «Ой, а нам відмовили у проведенні санкціонованого мітингу на 15-е. Жах який, тепер доведеться йти на несанкціонований », – так охарактеризував ситуацію Навальний. Сергій Давідіс підтвердив слова Навального, заявивши, що «мітинг обов’язково пройде в тій чи іншій формі».

На думку опозиціонера, цілком можливо, що влада навмисно відмовляється погоджувати мітинг, щоб спровокувати учасників протесту на протизаконні дії, за якими цілком можуть піти репресії. «Я спочатку думав, що це помилка, оскільки практики застосування закону у нас поки немає, – сказав Давідіс. – Але вони (влада – Є. К.) спеціально підстрахувалися, щоб зірвати наш захід».

На думку завідувача кафедри загальної політології ВШЕ Леоніда Полякова, джерело провокації – не влада, а опозиція. У коментарі Російській службі Голосу Америки він заявив, що московська адміністрація виступає не проти самої протестної акції, а проти її маршруту – від Калузької площі до Болотної, який повинен пройти через центр Москви.

«У мене складається відчуття, що люди з опозиції заздалегідь знали, що цей маршрут не буде затверджений», – заявив Поляков, за словами якого подібна практика застосовується опозиційними рухами у всьому світі. «Метою опозиції, – вважає Поляков, – є довести, що більшість робить помилку, саме тому учасникам протесту так важливо було не отримати дозвіл. Гра ведеться досить просто, однак влада, на мою думку, якраз поводиться досить адекватно».

Існують, однак, і інші думки. «Не думаю, що в сьогоднішній ситуації з «Маршем мільйонів» є місце провокацій», – так прокоментував ситуацію політолог Павло Салін. На його думку, в керівництві країни «борються дві думки: група, що виступає за заборону мітингу та за силові дії, і більш м’яко налаштована група, яка пропонує опозицію дробити і розділяти». «Це «бодання», швидше за все, продовжиться до самого 15 вересня», – вважає експерт.

Салін констатує, що в даний час влада проводить закриті опитування та соціологічні дослідження, прагнучи виявити настрої населення і зрозуміти, яка кількість людей дійсно збирається приєднатися до «Маршу мільйонів». «Проте, – підкреслює аналітик, – влада сама ще сумнівається, тому говорити про провокації і підготовку репресій поки рано».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG