Спеціальні потреби

Чи закриють небо Лівії для польотів?


Дим над військовою базою. Щойно повітряні сили Каддафі завдали удару.
Дим над військовою базою. Щойно повітряні сили Каддафі завдали удару.

З багатьох джерел надходить інформація про посилення повітряних атак сил Каддафі на східні райони країни, які стали епіцентром спротиву його режиму. Чимало експертів та політиків закликають до встановлення над Лівією зони, забороненої для польотів, запевняючи, що Каддафі не зупиниться ні перед чим – навіть загрозою знищення мирного населення, аби утриматись при владі.

На порталі Ютюб розміщено відео повітряних атак на охоплений протестами схід Лівії. Урядовці заперечують цей факт. Американське військове керівництво каже, що підтвердження військових ударів з незалежних джерел поки що не має.
Лівійські антиурядові сили вимагають від міжнародної спільноти вдатися до відповідних дій. Американські посадовці розглядають шляхи подальшої поведінки.

У відповідь президент США, Барак Обама підтвердив намір Америки добиватися відставки Каддафі.

Обама також не відкинув можливість створення над Лівією зони забороненої для польотів.

На думку сенатора-республіканця Джона Маккейна, США могли б дуже легко нейтралізувати їх застарілу систему повітряного захисту, яка складається із старих літаків та очевидно зовсім не досвідчених пілотів.

Міністр оборони США Роберт Ґейтс має щодо цього серйозні застереження.

«Встановлення забороненої для польотів зони має початися з нападу на Лівію, щоб знищити їх систему повітряного захисту. Тільки так це робиться», - заявляє Ґейтс.

Два американських військових судна вже вийшли із Суецького каналу і нині перебувають у Середземному морі. Втім експерти кажуть, що для проведення операції потрібно значно більше суден, літаків та військового персоналу. Спочатку для нейтралізації системи повітряного захисту, а потім для патрулювання повітряного простору.

На думку Ричарда Дауні, з Центру міжнародних стратегічних досліджень, Практична складність у впровадженні такої складної міри попередження, як заборонена для польотів зона, пов’язана із логістикою, хто її встановлюватиме і фінансуватиме.

В середині 90-их, ООН запровадили заборонену для польотів зону над Боснією та Герцеговиною, щоб захистити цивільних від повітряних нападів з боку сербських військових. Дванадцять країн тоді безпосередньо доклали зусиль, щоб запровадити цю систему. Підполковник Ґебов особисто патрулював зону за штурвалом А-10. Втім, каже він, ситуація у Північній Африці, більш небезпечна, оскільки там нема місця поблизу, де можна було б розташувати операційну базу.

«Нам потрібні сухопутні загони для підтримки операцій, а найближче місце, де ми можемо розташувати базу для сил коаліції та американських військових - це Сицилія – понад шістсот кілометрів від Тріполі. Нам потрібне таке коштовне обладнання, як баки для дозаправки, і перелік продовжується», - каже Ґебов.

Ґебов також занепокоєний тим, як на такий крок прореагують пересічні лівійці.

«Єдине враження, яке справить американській літак у їх повітрі, на лівійців – це вторгнення в Лівію. Невже ми хочемо такої інтерпретації, намагаючись натомість допомогти цим людям», - підсумовує підполковник.

Сполучені Штати поки що не планують ніяких односторонніх дій. Офіційні особи чекають на багатосторонню домовленість для встановлення забороненої для польотів зони, санкціонованого НАТО чи ООН. Аналітики вважають це маловірогідним.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
XS
SM
MD
LG