Спеціальні потреби

Другий вирок Луценку винесуть 17 серпня


Добігає кінця другий судовий процес над Юрієм Луценком. Вирок екс-міністрові внутрішніх справ оголосять уже через тиждень, 17 серпня. Про це заявила по закінченню засідання Печерського райсуду Києва у п’ятницю суддя Ганна Медушевська.

У п’ятницю в суді відбулися дебати сторін. Прокурори назвали Луценка винним у службовій недбалості та зажадали для нього покарання у вигляді двох з половиною років обмеження волі. Як твердять державні обвинувачі, екс-міністр винен у тому, що санкціонував незаконне стеження у справі отруєння Ющенка (тобто дозволив прослуховувати водія одного з колишніх керівників СБУ Сацюка, на дачі якого, як вважається, і відбулось отруєння).

Своєю чергою, захист попросив виправдати Луценка, а справу закрити за відсутністю складу злочину. Як довели адвокати, дозвіл на прослуховування водія Сацюка давав апеляційний суд, а Луценко, будучи міністром, лише завізував судове рішення. Крім того, про стеження знали у прокуратурі, оскільки справа перебувала під прокурорським наглядом, і не висловлювали зауважень. До того ж, сам колишній водій Сацюка, Валентин Давиденко, якому буцімто завдали шкоду незаконним стеженням, потерпілим себе не вважає, про що не раз заявляв у телеграмах до суду.

Відтак, за твердженням захисників, справа сфальсифікована, а обвинувачення абсурдне.

Не визнав своєї вини і сам підсудний. Як наголосив Луценко під час дебатів, якби його дії щодо Давиденка були незаконними, його зупинила б прокуратура, яка здійснювала нагляд у цій справі. Він нагадав також, що рішення апеляційного суду про стеження за Давиденком досі чинне і його ніхто не скасовував.

Екс-міністр назвав судовий процес «декоративним». Як він додав, «успіх цієї політичної розправи недовгий». Луценко покладає надії на реабілітацію через Європейський суд з прав людини. Він також пообіцяв засудити своїх нинішніх обвинувачів. А дружина Луценка Ірина, виступаючи на дебатах, пригрозила відповідальністю замовнику переслідувань, яким вона вважає президента Януковича, та виконавцям, якими вона назвала співробітників Генпрокуратури.

У п’ятницю Луценко виступив також на процесі з останнім словом. Свій виступ екс-міністр перетворив на обвинувачення режиму Януковича.

«Стан справ у нашій країні швидше нагадує купу гною, обнесену колючим дротом, ніж демократію. Підсумки 2,5 років влади Януковича зводяться до одного – країна грабується і ґвалтується купкою гангстерів при владі», – заявив Луценко.

«З політичних мотивів мене утримують у тюремній камері вже 594 днів. Проте я почуваю себе вільним і повним оптимізму. Статус вільної людини, як і статус вільної нації, не задається режимом, його треба здобувати у постійній боротьбі за свою гідність», – наголосив опозиціонер. Він закликав дати бій режиму на майбутніх парламентських виборах.

«Дати бій мафії – означає не просто зробити вибір на користь об’єднаної опозиції на цих парламентських виборах. Це означає отримати те, що не може дати вам ніхто, – стати вільною людиною», – заявив Луценко під час останннього слова в суді.

Як зізнався екс-міністр, він не має ілюзій щодо вироку, оскільки розуміє, хто його замовив. Якщо винесений вирок справді буде обвинувальним і суд задовольнить прохання прокурорів про 2,5 роки обмеження волі, то загальний строк ув’язнення Луценка не збільшиться. Екс-міністр уже засуджений до 4 років позбавлення волі, і в разі нового вироку більш тяжке покарання поглине менш тяжке.
Стан справ у нашій країні швидше нагадує купу гною, обнесену колючим дротом, ніж демократію. Підсумки 2,5 років влади Януковича зводяться до одного – країна грабується і ґвалтується купкою гангстерів при владі.
Юрій Луценко

Нагадаємо: 3 липня Європейський суд з прав людини визнав незаконним та політично вмотивованим арешт Луценка в грудні 2010 року та подальше його тримання під вартою під час досудового слідства. Євросуд зобов’язав державу Україна виплатити екс-міністрові компенсацію в сумі 15 тисяч євро. Рішення набирає чинності на початку жовтня.

Водночас адвокати Луценка готують другий позов до Європейського суду – про порушення права на справедливий суд. Захисники сподіваються, що це рішення також буде позитивним. За їх прогнозами, своїм другим рішенням Євросуд зобов’яже державу Україна не тільки сплатити Луценку значну грошову компенсацію, але й звільнити з тюрми.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG