Спеціальні потреби

Юрій Луценко: «У січні Майдан розпочне новий наступ»


Юрій Луценко: У січні Майдан розпочне наступ
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Юрій Луценко: У січні Майдан розпочне наступ

У січні Майдан розпочне новий наступ, перейшовши від «маніфестацій вихідного дня» до щоденного страйку. Про це в інтерв’ю Голосу Америки сказав один з лідерів Об’єднання «Майдан» Юрій Луценко.

В інтерв’ю політик пояснив, чому вирішення нинішньої кризи не можна відкладати до виборів; розповів, яка допомога Заходу була б найефективнішою, та назвав відповідальних за індивідуальний терор, який сьогодні розгортається в Україні.

Коментуючи звіряче побиття журналістки Тетяни Чорновол та напади на інших активістів Майдану, екс-міністр внутрішніх справ, тепер лідер «Третьої української республіки» Юрій Луценко стверджує: відповідальність на владі:

Уряд не є відкритим для громадськості - економіст
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:50 0:00
"Вони перейшли до індивідуального терору. Фактично в країні організовується тотальна Врадіївка, де активістів Майдану і просто вільних людей будуть нищити в той чи інший спосіб декласовані бандитські елементи під «дахом» МВС та ГПУ. Для мене очевидним є те, що звертатися у цій ситуації до Системи, аби зламати цей терор Системи, є безглуздим".

"Вимога Майдану має бути чіткою і зрозумілою: відставка міністра внутрішніх справ Захарченка і генерального прокурора Пшонки є єдиною мінімальною гарантією припинення цього терору в країні".

Щоб добитися цієї мети, якої Майдан не досяг п’ятитижневим стоянням, народне Об’єднання «Майдан» переходить до іншої стратегії, каже Луценко:

"Ми маємо живого мерця під назвою «колишня влада». Він не повинен отруювати життя усіх українців. Його треба ізолювати. Як це зробити? Фізично! Фізично ізолювати бувшу владу від України. І для цього треба перейти від «маніфестацій вихідного дня» до щоденного страйку. Це величезне завдання. Це великий бар’єр для багатьох".

Євромайдан не врахував єдність влади- політолог
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:16 0:00
"Але вся Україна має домовитися про дату цього страйку, створити оргструктури страйкомів у студентських середовищах, серед транспортників, серед промислових підприємств, серед підприємців. І в цей день почати нове життя. Просто сказати: ми уже не визнаємо вашої влади, ви не маєте над нами сили. Це має бути зроблено мирно, але дуже ефективно з точки зору розмежування України і межигірських старців".

На думку опозиціонера, з’ясування стосунків між владою і народом не можна відкладати до президентських виборів:

"Я виступаю за революційний метод вирішення конфлікту. Мирними методами, в законний спосіб ізолювати владу і примусити її визнати свою відставку. Ставка на юридичні процедури виборів також могла б бути, якби в нас були демократичні вибори. Але ми не маємо нормального закону, ми не маємо об’єктивної ЦВК, ми не маємо жодних гарантій чесного підрахунку голосів. Тому це фактично відкладення революції на потім".

Влада штовхає народ до зневіри у законі - опитування
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
"Я переконаний, що вибори 2015 року будуть сфальшованими, і Віктор Федорович Янукович буде оголошений переможцем попри будь-який результат. Навіть якщо 80% українців у першому турі проголосують за єдиного кандидата в президенти від опозиції – а це те, на що я сильно працюю, – все одно пан Охендовський оголосить переможцем Януковича. І тоді почнеться Майдан знову, ще в більшій потузі. Тому, з моєї точки зору, краще це зробити вже, щоб не мордувати країну".

Закон про амністію майданівців з’явився не в останню чергу завдяки Заходу, – вважає Луценко. На сьогодні ж найефективнішою допомогою була б прицільна перевірка закордонних рахунків можновладців на предмет відмивання брудних коштів, – каже політик:

"На цей момент я, якби міг, просив би від Заходу не санкцій. Бо у Білорусі санкції показали свою неефективність. Вони просто ізолювали режим. І режим робить, що хоче, в тій ізольованій нещасній Білорусі. Нам потрібне ретельне виконання міжнародних угод про перевірку відмивання брудних коштів".

Повалений Ленін буде єдиним досягненням Євромайдану?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
"Усі списки статків українських олігархів – починаючи від Клюєва і закінчуючи Януковичем, включно з Пшонкою, Захарченком, Ахметовим, Пінчуком, Фірташем і так далі – відомі. Треба просто ретельно перевірити, чи ці кошти, бува, не відмите накрадене бабло з України? Як тільки ці перевірки почнуться, ми побачимо нову більшість у Верховній раді, новий уряд в Україні, новий Закон про вибори і достроковий чесний процес зміни влади в Україні. Ми союзники – український Майдан і демократичний Захід. Ми маємо працювати разом".

"Напевно, неможливо це зробити в рідзвяні новорічні свята. Тому я дуже втішений тим, що останній мітинг у Києві зібрав знову колосальну кількість киян. Вони розуміють необхідність не просто стояти, а боротися, перебуваючи на Майдані. Ми, безумовно, протримаємося до завершення і європейських, і українських свят. А в січні місяці Майдан розпочне новий наступ. І я дуже сподіваюся, що він буде спільний з демократичним Заходом".


XS
SM
MD
LG