Спеціальні потреби

Едуард Лозовський: «Ми не поділяємо громадян за мовною ознакою»


Заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський
Заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський

Наприкінці вересня в окрузі Монтгомері штату Меріленд перебувала Делегація Луганської області на чолі із заступником голови Луганської облдержадміністрації Едуардом Лозовським.

Едуард Лозовський відповів Голосу Америки на питання поставленні користувачами сторінки Української служби на сайті Facebook.

Г.А.: Якою є ситуація з українськими школами на Луганщині?

Е.Л.: 10-ть років тому українців було 51 мільйон, а сьогодні – 46 мільйонів. Відповідно 20 років тому ми мали 360 тисяч школярів, то сьогодні – 164 тисячі. Дуже часто поруч знаходяться три школи, кожна з яких може прийняти, 500 дітей. Натомість в одній школі буде 100 дітей, в іншій – 50, а в останній – 30. В таких умовах надати дітям якісну освіту не можливо, тож приймається рішення зібрати дітей до одної школи, спрямувати на не вивільнені ресурси, а решту шкіл – законсервувати. В майбутньому, коли демографічна ситуація покращиться ці школи можуть бути введені в експлуатацію.

Я думаю, що ситуація загалом по Україні схожа на те, що відбувається в Луганській області. Тож мова не йде про закриття українських, російських або, наприклад, угорських шкіл, а про оптимізацію шкільної мережі. В Луганській області було близько 40 випадків оптимізації, які торкнулись як російських так і українських шкіл. Окремо треба підкреслити, що дитину ніколи не переведуть у клас з іншою мовою викладання без згоди її батьків.

Проблема «закриття українських шкіл» народжується не там, де знаходяться ці школи, а вкидається в інформаційний простір політичними силами, які втратили суспільну підтримку. Це робиться для того щоб отримати певні дивіденди, наприклад у вигляді грантів на боротьбу за українську ідею.

З України не дуже приємно спостерігати за тим як українські політики намагаються робити собі ім’я за межами України за великим рахунком шкодячи Україні та майбутньому наших дітей.

Ми не поділяємо громадян за мовною ознакою. Майбутнє України – це в однаковій мірі діти із заходу та сходу України.

Статистика показувала, що у 2003-му та 2004-му роках українська мова в Луганську додавала у популярності. Ющенко приніс в цей тренд елемент обов’язковості, придушення іншої думки. Як наслідок, відбулась природна реакція суспільства і люди стали дуже негативно ставитись до ідеї примусового вивчення всіх предметів у школі українською мовою.

На щастя, у суспільстві зараз знову є можливість обирати, тому мені приємно, що багато людей свідомо обирають українську мову. Пройде ще трохи часу і той негатив, який мав місце з 2005-го по 2010-й рік і батьки будуть свідомо обирати щоб діти вивчали і українську і російську.

Я би звернув увагу на те, що у нас діти з другого класу починають вивчати іноземні мови. У США такої практики немає.

Мені здається, що не треба вигадувати велосипед – варто брати найкраще з досвіду інших. Досвід підказує, що чим більше у суспільстві свободи вибору тим краще життя у суспільстві.

Г.А.: Якою буде доля нелегальних копалень на території Луганської області? Чи передбачається кооптування прибутків їх власників до державного бюджету?

Е.Л.: Сьогодні на найвищому державному рівні оголошено, що тим бізнесменам, які експлуатують нелегальні шахти а хочуть працювати легально, держава створить умови для пришвидшеного проходження всіх офіційних формальних процедур.

Кожна сесія Луганської облради видає від 30-ти до 60-ти дозволів на легальну роботу на цих міні копальнях. Є певна частка тих, хто не бажає легалізуватись – їх долю визначить закон.

Я впевнений, що у майбутньому з’являться міні шахти, які працюватимуть під контролем держави і не буде більше варварських копалень, які працюють відкритим способом і плюндрують нашу природу.

Ті, хто працюватимуть легально, будуть допрацьовувати вугілля неглибокого залягання, рештки, які лишилися у закритих державних шахтах. Ми підтримуємо це, адже сьогодні за нашими оцінками в сфері нелегального видобутку вугілля в Луганські області працює 100-120 тисяч людей.

Делегація Луганської області на чолі із заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуардом Лозовським перебувала у США в рамках програми Open World Program, яка спонсорується Центром лідерства бібліотеки Конгресу США. Візит Луганської області до США адмініструвала U.S. – Ukraine Foundation.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG