Спеціальні потреби

Через коронавірус авіакомпанії перевозять "літаків-привидів" без пасажирів, аби не втратити "слоти"


Авіакомпанії змушені виконувати практично таку саму кількість рейсів, як до спалаху коронавірусу, незважаючи на те, що літаки можуть летіти порожніми. Компанія Virgin Atlantic повідомила ВВС, що її літаки літають напівпорожніми через спалах коронавірусу. British airlines виконують порожні рейси, які преса вже назвала "літаками-привидами", повідомляє The Times .

Міжнародна асоціація авіаперевізників звернулась до авіаційних адміністрацій країн світу з проханням внести зміни, що регулюють поділ часу для рейсів (слоти) через спалах коронавірусу. Біля 43% всіх пасажирських перевезень відбуваються з 200 аеропортів світу, які регулюють розподіл "слотів".

Згідно цих норм, авіалінії мають обов’язково використовувати 80% виділених їм проміжків часу, інакше наступного сезону на ці слоти можуть претендувати та отримати конкуренти. Саме тому компанії витрачають тисячі літрів пального «ганяючи» над Атлантикою та Європою, по суті, літаки-привиди без пасажирів.

Оскільки компанії несуть великі збитки член парламенту Великобританії Грант Шаппс вже звернувся до Airport Coordination Limited, організації, яка координує найбільшу кількість слотів у світі, з проханням змінити правила, поки ситуація не стабілізується. В своєму Twitter він, зокрема, повідомив, що через коронавірус запит на перевезення значно знизився, але авіалінії і далі змушені тримати такі самі обсяги.

В офіційному листі британського депутата зазначається, що Airport Coordination Limited вже пішла на зустріч щодо рейсів, які виконувались до Китаю та Гонконгу: «Я особливо занепокоєний тим, що аби задовольнити правило 80/20 авіалінії змушені відправляти літаки практично пустими. Ця ситуація не відповідає інтересам ані індустрії, ані пасажирів, ані навколишнього середовища, тому має бути вирішена».

За підрахунками Міжнародної асоціації авіаперевізників, спалах коронавірусу може зменшити обсяг продажу квитків на $ 113 млрд. Більшість авіакомпаній вже скасувала польоти до континентального Китаю та Гонконгу, а також частково обмежила рейси до Італії та Південної Кореї.

В той же час 9 березня американська авіакомпанія Delta повідомила про те, що пасажири, які вже придбали квитки на березень та квітень можуть обміняти або здати їх без спеціальної доплати. Минулого тижня сенатор Річард Блументал надіслав запит на ім`я виконавчих директорів Delta, United та American з прохання переглянути їхню політику щодо додаткової плати за відміну або зміну квитка. До того медіа та пасажири активно критикувала авіакомпанії за відсутність більш гнучкої та клієнтоорієнтованої політики.

Окрім того, деякі компанії знизили вартість перельотів як всередині Сполучених Штатів, так і за межами країни на березень та квітень.

Дивіться також: ​Круїзний лайнер, на борту якого виявили коронавірус, і де перебуває 49 громадян України, прибув в Окланд. Відео

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG