Спеціальні потреби

Ліки в Україні стануть дешевшими, а українські виробники отримають шанс продавати ліки в Європі - Супрун


Уляна Супрун
Уляна Супрун

Подолання корупції, введення електронних реєстрів та спрощення реєстрації на імпортні ліки – все це покликано надати доступ українцям до дешевших і якісніших ліків.

"Перейшовши на закупівлі ліків через міжнародні організації, ми вже змогли знизити ціни на 38%", - наголосила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун в інтерв’ю журналістці Української служби "Голосу Америки" Оксані Бедратенко.

Переведення реєстрів в електронну форму дозволяє зменшити зловживання. "Важко обдурити електронну систему", - відзначила Супрун.

Електронна система виявила, що існує не 250 тисяч, а 170 тисяч таких пацієнтів. Різниця в кількості інсуліну – на півмільярда гривень
Уляна Супрун

Вона навела приклад введення реєстру інсулінозалежних пацієнтів. "До того ми мали все на папері – лікарі писали списки пацієнтів, - сказала Супрун. - Зараз лікарі в електронному реєстрі вносять інформацію про пацієнтів і про те, коли вони дають їм рецепт на отримання інсуліну.

Електронна система виявила, що існує не 250 тисяч, а 170 тисяч таких пацієнтів. Різниця в кількості інсуліну – на півмільярда гривень".

Робота програми "Доступні ліки" показала, що знизити ціни на ліки – реально. "Учасники-виробники медикаментів погодились на ціну, передбачену програмою, яка була на 34% менше, ніж ціна раніше. Ми їх запитали, чому вони мали такі високі ціни і отримали відповідь: ніхто з нами ніколи не розмовляв і не просив знизити ціни", - наголосила Супрун.

Водночас, нещодавнє дослідження Центру протидії корупції виявило, що регіональні онкодиспансери та державні установи закуповують ліки до 400% дорожче, ніж міжнародні організації, що може свідчити про те, що корупція піднімає голову на регіональному рівні.

Спрощена система реєстрації в Україні тих ліків, які вже пройшли відповідну реєстрацію в США, Європі, Австралії, Канаді та Японії має покращити доступ пацієнтів до інноваційних ліків, надати більш широкий вибір.

"Що спрощується? Ліки, які вже пройшли експертизу та клінічні випробування в Штатах мали знову проходити все те саме в Україні. Це забирало від 3 місяців до 2 років для реєстрації.

Сподіваємось, це дозволить пацієнтам мати доступ до більш якісних ліків і більшої кількості ліків, щоб вони не мусили везти ліки чемоданами, бо в Україні ці ліки неможливо купити", - наголосила Супрун.

Наша ціль – продавати українські ліки в Європі. Ми зробили перший крок і чекаємо, щоб партнери відкрили свій ринок
Уляна Супрун

В Україні зараз зареєстровано приблизно 15 тисяч ліків, тоді як в Німеччині – 42 тисячі, наголосила Супрун. Більше 70% зареєстрованих ліків є українського виробництва, що, на переконання Супрун, є великим показником.

Для українських виробників ліків, спрощена реєстрація ряду імпортних ліків означатиме більшу конкуренцію, однак в результаті українські виробники можуть отримати більший доступ до ринків Європи.

"Це – перший крок до того, щоб за кордоном визнавали нашу реєстрацію. Наша ціль – продавати українські ліки в Європі. Ми зробили перший крок і чекаємо, щоб партнери відкрили свій ринок", - заявила Уляна Супрун.

Дивіться також: Час-Тайм. Трамп підписав оборонний бюджет-2018 з $350 млн для України

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG