Спеціальні потреби

Що можуть зробити США, щоб зупинити кровопролиття у Лівії?


Сполучені Штати надіслали до берегів Лівії корабель, щоб переправити американських громадян на сусідню Мальту. Адміністрація Барака Обами засудила криваву різню, яку організував Моамар Каддафі проти учасників протестів.

Громадяни Лівії та іноземці масово виїжджають з країни. Уряди багатьох країн попередили своїх громадян про небезпеку подальшого перебування у Лівії і допомагають їм залишити країну. У середу Каддафі розгорнув проти власного населення справжню війну. Через відключений Інтернет та мобільний зв’язок кількість загиблих неможливо підрахувати. Але відеокадри, які все ж просочуються з країни, яскраво свідчать про масштаб трагедії.

Напередодні, виступаючи в ефірі національного телебачення, Каддафі назвав учасників протестів щурами, які вийшли на вулиці під впливом американських галюциногенних наркотиків. Він заявив, що боротиметься до останньої краплі крові.

За повідомленням очевидців, лівійський диктатор залучив собі на допомогу найманих солдатів з сусідніх африканських країн. Вони отримали бойову зброю і наказ стріляти у кожного, хто чинитиме їм опір.

Але, попри відчайдушні зусилля, Каддафі втрачає владу. Від нього відвертаються найближчі соратники. Міністр внутрішніх справ Лівії, давній друг Каддафі, подав у відставку і заявив, що приєднується до учасників протестів. Він також підтвердив, що Кадаффі вже практично не контролює південну частину країни.

Що більше напружується ситуація у Лівії, то наполегливіше захисники прав людини закликають Захід втрутитися і зупинити кровопролиття. У Вашингтоні лівійський правозахисник Алі Абузааук вважає, що Сполучені Штати не мають права залишатися бездіяльними:

«Сполучені Штати є зараз єдиною світовою суперсилою. А ми знаємо, якщо суперсила хоче щось зробити, вона це може зробити».

У вівторок Держсекретар США Гілларі Клінтон ще раз озвучила позицію Адміністрації Обами щодо Лівії:

«Ми приєднуємося до міжнародної громади у засудженні насильства у Лівії. Ми будемо реагувати на події у межах наших правил, цінностей та законів. Але також ми будемо діяти узгоджено з міжнародною спільнотою».

Іан Лессер працював над формуванням політики уряду США у Північній Африці за часів Президента Клінтона. Він каже, що після років напружених відносин зі Лівією, Сполучені Штати мають дуже мало зв’язків всередині країни. Лессер переконаний, що у Каддафі залишилися лічені дні при владі. А на його місце претендуватимуть розрізнені невеликі озброєні групи. Подібне, за його словами, відбувалося в Іраку, Єгипті та Тунісі:

«Ми мусимо будувати зв’язки з будь-ким, хто прийде на зміну Каддафі. Але це може бути не одна сила, а одразу кілька сторін. Також, наступники Каддафі можуть не захотіти співпрацювати з нами. Вони можуть пропагувати насильство, бути надто ідеологічними, чи просто не здатними на співпрацю з нами».

За 40 років при владі Каддафі знищив будь-яку організовану опозицію в країні. Тому зараз ніхто не береться сказати, яка сила прийде йому на зміну.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG