Спеціальні потреби

США консультуються зі союзниками у справі військових заходів щодо Лівії


США консультуються зі союзниками у справі військових заходів щодо Лівії
США консультуються зі союзниками у справі військових заходів щодо Лівії

Сполучені Штати повідомили, що ведуть консультації зі своїми союзниками щодо можливості використання військових заходів у відповідь на криваву розправу Муаммаром Каддафі над опозиційними силами, які вимагають покінчення з його 42-річним автократичним правлінням.

Американські високопосадовці заявили, що розглядаються всі варіанти дій, включно зі встановленням над Лівією зони, закритої для польотів авіації. Це унеможливило б військовоповітряним силам Каддафі здійснювати атаки на повстанців, які контролюють східну частину Лівії та деякі західні райони країни.

Прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон сказав, що Лондон також опрацьовує план для встановлення такої зони над Лівією.

Командири США повідомили про передислокацію військовоморських та військовоповітряних сил ближче до Лівії, аби забезпечити адміністрацію Обами відповідними умовами для можливого здійснення гуманітарних та інших місій.

Державний департамент сказав, що останніми днями Вашингтон веде розмови з лівійськими опозиційними угрупованнями.

Проте голова Постійного представницвта США при ООН Сюзан Райс зазначила, що поки що «передчасно» обговорювати питання надання опозиційними силам військової допомоги.

США і їх західні союзники закликають Каддафі негайно піти, кажучи, що він втратив легітимність після того як його сили вбили чимало опозиційних демонстрантів та перебіжчиків з війська.

Прес-секретар Білого дому Джей Карні сказав, що Вашингтон не має нічого проти надання Каддафі можливості піти у вигнання, якщо це прискорить його відхід від влади. Проте США важають, що лівійського правителя і його соратників необхідно притягнути до відповідальності за їх вчинки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG