Спеціальні потреби

У Лівії поширюється повстання проти правління Каддафі


Протес у Лівії проти режиму Муаммара Каддафі
Протес у Лівії проти режиму Муаммара Каддафі

У повідомленнях з Лівії говориться, що в небезпеці опинилося понад 40-річне правління Муамара Каддафі. Народне повстання стає особливо насильницьким і нищівним. Очевидці повідомляють із столиці Лівії Триполі, що серед підпалених є будинок законодавчого органу країни. Активісти опозиції ведуть сутички із силами безпеки та прихильниками уряду. У столиці чути постріли з вогнепальної зброї.

Надходять повідомлення, що серед зростаючих заворушень деякі офіційні особи втікають з країни. Деякі міста, як повідомляють, опинилися під контролем антиурядових протестувальників. Важко отримати достовірну інформацію, тому що в країні немає представництв іноземних засобів масової інформації, а лівійське телебачення перебуває під урядовим контролем.

У понеділок базована у Парижі Міжнародна федерація прав людини повідомила, що щонайменше дев’ять лівійських міст, включно з Бенгазі, Сіртом і Місуратою, є в руках опозиції.

Правозахисна організація Вахта прав людини каже, що зростає кількість смертельних жертв. За п’ять днів насильства – подає вона – в Лівії загинули щонайменше 223 особи.

У неділю син Каддафі Саїф аль-Іслам виступив з телевізійною промовою, в якій сказав, що його батько втримує контроль та має підтримку збройних сил перед лицем найсерйознішого бунту з часу, коли прийшов до влади в результаті державного перевороту у 1969 році. Саїф аль-Іслам заявив, що уряд боротиметься «до останнього чоловіка, останньої жінки і останньої кулі», щоб залишитися при владі.

Саїф аль-Іслам попередив лівійців, щоб вони припинили повстання, якщо не хочуть ризикувати громадянською війною, яка затопить країну «ріками крові» і доведе до повернення колоніального панування. Він наполягав, що Лівія «не є Єгиптом або Тунісом», у яких кілька тижнів тому усунуто від влади багаторічних лідерів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG