Спеціальні потреби

Під міжнародним тиском Лівія повідомила про припинення вогню


Голосування у Раді Безпеки ООН у справі забороненої повітряної зони над Лівією
Голосування у Раді Безпеки ООН у справі забороненої повітряної зони над Лівією

У відповідь на резолюцію Ради Безпеки ООН Лівія повідомила про припинення вогню з боротьбі з повстанцями. Резолюція РБ ООН дозволяє країнам організації вдатися «до всіх необхідних заходів» для захисту цивільного населення, включно із встановленням заборони всіх польотів над Лівією.

Міністр закордонних справ Лівії Мусса Кусса повідомив про припинення вогню в Триполі. Він сказав, що його уряд бажає розпочати діалог з усіма сторонами, зацікавленими в територіальній цілісності Лівії. Щодо повідомлень про повітряні удари на установки оборонної системи Лівії, які можуть розпочатися через кілька годин», то лівійський міністр закликав іноземні країни «перевірити факти на місці», надсилаючи для цього спеціальні місії, перед тим, як вдатися до прямих дій проти уряду лівійського лідера Муаммара Каддафі.

Міністр Кусса піддав критиці рішення Ради Безпеки ООН, яке дозволяє застосувати збройні сили, як «дивне і нерозсудливе». Він сказав, що запровадження зони, забороненої для літаків, лише збільшить страждання лівійського народу.

Антиурядові повстанці в Лівії кажуть, що саме головною причиною того, що минулого місяця вони розпочали протести, було економічне становище в країні.

В п’ятницю вранці Лівія закрила свій повітряний простір. Дипломатичні джерела у Франції заявили, що повітряні рейди на військові установки в Лівії неминучі.

Десять країн підтримали резолюцію, і жодна країна не голосувала проти неї. П’ять членських країн – Бразилія, Китай, Німеччина, Індія і Росія – стрималися від голосування.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG