Спеціальні потреби

Каддафі звинувачує закордон у розпалюванні провокацій у Лівії


Надзвичайно за останні дні загострилась ситуація у Лівії. Мало хто з оглядачів сподівався, що після понад 40 річного правління, Муаммар Каддафі погодиться на вимоги протестуючих і без бою піде у відставку. Так і сталось, диктатор при підтримці одного із своїх синів розпорядився відкрити вогонь по власному народу. Саме військова сила та ораторські здібності були тими якостями, які колись привели його до влади.

Каддафі народився в 1942-го року у родині пастуха-бедуїна. Після отримання юридичної освіти, служби в армії та навчання в Англії Каддафі, перебуваючи на військові службі, очолив переворот, який привів його до влади. У 1969-му році Каддафі оголосив Лівію республікою і став її безальтернативним лідером. Тоді йому ще не було й 30-ти. Але світ швидко зрозумів, що має справу з ексцентричним та не прогнозованим диктатором. Колишній президент США Рональд Рейґан назвав Каддафі «злим псом Близького Сходу».

За роки правління лівійський лідер підтримував різні революційні рухи, в тому числі з використанням терористичних методів. Його звинувачували у причетності до терористичного вибуху в Берліні та збиття літака «Пан Американ» у результаті якого загинуло 270 людей. І хоча на Заході його вважали джерелом міжнародного тероризму, світ продовжував його толерувати. З ним зустрічались Володимир Путін та Кондоліза Райс. У 2009-му привітати із сорокаріччям правління країною до нього приїхали делегації Північної Кореї, Ірану, Білорусі, Росії, Венесуели. Не поцуралась привітати Каддафі власною присутністю і тоді прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Багато років світом ходять чутки про хворобу Каддафі. Про це у нього прямо запитували низка американських кореспондентів. На що Каддафі лише сміється:

«Я б зрадів, якби був смертельно хворий, щоб залишити цей поганий світ, але нажаль зі мною все в порядку».

Твердячи, що здоровий психічно та фізично, Каддафі все ж часом поводиться досить ексцентрично. Прибувши до Нью-Йорка на засідання Генеральної Асамблеї ООН він захотів розгорнути бедуїнське наметове містечко прямо у центральному парку Нью-Йорка. Коли йому не дали дозволу він передислокувався у інший район, земля якого належала Дональду Трампу, що страшно обурило останнього. Але Каддафі не обмежився одним скандалом. Його понад двохгодинний виступ на Генеральній Асамблеї ООН у 2009-му році збив увесь графік засідання Асамблеї. Виступаючи перед світовими лідерами, він поскаржився на втому та назвав президента Обаму своїм сином.

Каддафі має ще декілька особливостей – він боїться висоти, остерігається літати над водою, і ніколи не відправляється у подорож без своєї улюбленою медсестри українки. У деякі поїздки Каддафі також бере з собою верблюдів, щоб пити за кордоном їх молоко.

Не зважаючи на масові протести в країні та відставку ключових міністрів і послів, які не погоджувались з його діями проти протестуючих, Маммуар Каддафі досі вірить, що має повну підтримку в країні. У вівторок, звертаючись до народу з зруйнованої будівлі, Каддафі назвав протестуючих групою скажених і закликав власний народ, чоловіків та жінок, які, за його словами мають дітей, вийти на вулиці і захистити здобутки революції. Водночас виглядає, що як пересічні лівійці, так і колишні урядовці однозначні у своїй рішучості.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG