Спеціальні потреби

Європа засудила зарахування «Левада-центру» до «іноземних агентів»


Євросоюз і Рада Європи вважають, що це рішення шкодить громадянському суспільству в Росії і обмежує його діяльність.

Рішення Міністерства юстиції Росії про внесення відомої російської соціологічної організації «Левада-центр» до списку так званих «іноземних агентів» викликало жорстку критику з боку основних організацій, що об’єднують країни Європи.

Представники Служби зовнішніх зв’язків ЄС заявили увечері 6 вересня, що «рішення Міністерства юстиції Росії включити« Левада-центр » до так званого «реєстру іноземних агентів» ще жорсткіше обмежує незалежне громадянське суспільство в Російській Федерації».

Представники Євросоюзу в своїй заяві нагадали, що «число російських некомерційних організацій (НКО), внесених до списку «іноземних агентів» у Російській Федерації, збільшилося до 141 з моменту вступу закону в силу в 2012 році».

«Удар по діяльності« Левада-центру », провідної російської недержавної соціологічної дослідницької організації, викликає особливе занепокоєння напередодні виборів до Державної Думи 18 вересня. Ми знову закликаємо владу Росії переглянути рішення про визнання російських НКО “іноземними агентами”, які, очевидно, спрямовані на обмеження їх незалежності і несуть загрозу самому їхньому існуванню» – йдеться в заяві Служби зовнішніх зв’язків ЄС.

Рада Європи, куди сама Росія входить з 1996 року, також засудила репресії щодо найавторитетнішого центру вивчення громадської думки в Росії.

Офіційний представник Ради Європи Даніель Гольтґен заявив з приводу цього кроку російської влади: «Наклеювання на неурядові організації ярлика «іноземного агента» – це дискримінаційна практика, якої не повинно бути місця в сьогоднішньому житті. Рада Європи неодноразово закликала владу РФ відмовитися від цієї практики, яка шкодить розвитку громадянського суспільства в Росії».

Міністерство юстиції Росії 5 вересня повідомило про внесення «Левада-центру» до списку так званих «іноземних агентів» – громадських організацій, які, як вважає російська влада, займаються політичною діяльністю і отримують фінансування з-за кордону.

Раніше з вимогою зарахувати соціологів з «Левада-центру» до «іноземних агентів» до Мін’юсту Росії звернувся громадський рух «Антимайдан» – організація, що прославляє президента Росії Володимира Путіна і займається переслідуваннями опозиційних активістів і організацій.

У недавньому інтерв’ю Російській службі «Голосу Америки» керівник «Левада-центру» Лев Гудков заявив, що переслідування його організації є «виконанням політичного замовлення», а те, що відбувається зараз у Росії назвав «епохою політичної реакції і рецидиву тоталітаризму».

Дивіться також: Недовірливий настрій прихильників Трампа може призвести до неспокою під час виборів

Недовірливий настрій прихильників Трампа може призвести до неспокою під час виборів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG