Спеціальні потреби

Відеозапис ‘WikiLeaks’ про вбивство двох журналістів в Іраку


Відеозапис ‘WikiLeaks’ про вбивство двох журналістів в Іраку
Відеозапис ‘WikiLeaks’ про вбивство двох журналістів в Іраку

В Інтернеті появився військовий секретний відеозапис трирічної давності про обстріл американськими військовиками цивільних у Багдаді. Згідно з сайтом ‘WikiLeaks’, що опублікував цей відеоролик, в результаті цього інциденту загинули фотограф і водій британського агентства Рейтер. ’WikiLeaks’.org отримало нібито цей відеозапис від військовослужбовця, імені якого не названо. Це графічне зображення відновило дебати про необхідність належного захисту цивільних і репортерів у самому розпалі війни.

На записі видно, як два вертольоти «Апачі» кружляють над групою пішоходів в Багдаді у липні 2007 року. Їх викликано на підмогу американським наземним військам. Солдати з гелікоптера просять дозволу стріляти. Вони кажуть, що бачать внизу 5-6 чоловіків зі зброєю. Дозвіл отримано і по людях відкрито вогонь.

«Дай мені знати, коли вони будуть на прицілі».

«Стріляй!»

«Вогонь!»

Це уривки із запису розмови, що відбулася між солдатами перед самим обстрілом цивільних людей, в результаті чого загинуло 12 осіб.

‘WikiLeaks’, яка помістила це відео в Інтернеті, ідентифікувала двох вбитих чоловіків, як фотографа і водія агентства Рейтерс.

Збройні сили США підтвердили автентичність відеозапису, але не підтвердили ідентичності двох зображених на ньому вбитих людей.

Речник Білого Дому Роберт Ґібс, коментуючи ці кадри не сказав, по суті, нічого конкретного.

«Це явно дуже графічне і трагічне зображення», - лише зазначив американський посадовець.

Поява цієї відеострічки поновила дебати щодо норм поведінки військовиків під час війни і про необхідність не завдавати шкоди мирним жителям.

У раніше представленому звіті американського військового командування виправдано дії солдатів і зазначено, що вони діяли належним чином, підозріваючи в цій групі людей на вулиці загрозу.

Американське військове командування також заявляло, що поблизу місця, де вчинено обстріл, було знайдено кулемети і гранати. Втім дехто з посадовців вважає, що солдати помилились, прийнявши відеокамеру за зброю.

Ця подія сталась у самому розпалі американських військових дій в Іраку.

Військовий оглядач Брукінгського інституту у Вашингтоні Майкл О’Ганлон каже:

«Повсюди на полі бою є вороги й друзі і тому, переважно, якщо якась західна людина є в клопоті - то вона може сподіватись на потенційну допомогу. Це звичайно обнадіює, але в випадку, якщо цю людину не розпізнають - то вона одночасно може бути наражена на потенційну небезпеку».

Представник Синдикату журналістів Іраку Маяд Аль-Ламі каже, що випадок, який трапився у Багдаді 3 роки тому свідчить про страждання цивільного населення у час війни:

«Цей один із найостанніших злочинів може бути доданий до списку злочинів вчинених американськими військами супроти іракських журналістів та цивільних іракців. Деякі представники американських військових сил надзвичайно грубо й жорстоко поводяться із цивільними й журналістами».

Головний редактор Рейтерс назвав подію в Багдаді «типовою» для журналістів, які в надзвичайно небезпечних воєнних обставинах повідомляють про хід війни. Це інформаційне агентство звернулось до Збройних Сил США з проханням провести вичерпне розслідування цього трагічного інциденту.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG