Спеціальні потреби

Через китів хакери зламали 5 веб-сайтів уряду Ісландії


Кити Мінке - серед найпопулярніших для комерційних рибалок, вони можуть важити до 9 тон та сягати 10 метрів
Кити Мінке - серед найпопулярніших для комерційних рибалок, вони можуть важити до 9 тон та сягати 10 метрів

Активісти хакерської групи Anonymous взяли на себе відповідальність за виведення з ладу п’яти урядових веб-сайтів Ісландії на знак протесту проти китобійного промислу у цій країні.

Серед зламаних сайтів - офіційний веб-сайт прем'єр-міністра Ісландії, міністерств навколишнього середовища та внутрішніх справ. Станом на суботу всі зламані сайти не працювали.

На відео, опублікованому у соцмережах, хакери-активісти закликають атакувати веб-сайти, пов’язані з офіційною Ісландією, на знак протесту проти постійного комерційного полювання на китів попри міжнародний мораторій.

На Твітер-сторінці присвяченій анти-китобійному руху, активісти, які називають себе членами вільної громади Анонімус, у п’ятницю 27 листопада опублікували скріншоти зламаних сайтів. Уряд Ісландії поки не прокоментував цих інцидентів.

Ісландія є членом Міжнародної китобійної комісії – організації, яка регулює китобійний промисел у світовому океані. Мораторій на полювання на китів вступив у силу в 1986 році після того, як дослідження продемонстрували, що чисельність китів в світовому океані помітно скоротилася внаслідок нерегульованого промислу. Попри цю заборону, Ісландія, Норвегія і Японія продовжують полювати на китів.

Ісландія перебуває під шквалом критики за китобійний промисел десятиліттями. Утім для країни, яка практично ізольована у північній Атлантиці з єдиним близьким сусідом – Гренладією, китополювання та лов риби лишаються основними джерелами економіки.

Ісландці переконують, що кити зменшити запаси риби, якою вони харчуються. Після руйнівної фінансової кризи 2008 року і різкої девальвації ісландської крони, туризм в Ісландії набирає обертів, а китові тури стають надзвичайно популярними.

Дивіться також: Про кібер загрози Україну буде попереджати Майкрософт

Про кібер загрози Україну буде попереджати Майкрософт
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

XS
SM
MD
LG