Спеціальні потреби

Китай може напасти на Тайвань вже в 2022-2023 роках, вважають у ВМС США


Президент Китаю Сі Цзіньпін в промові на з'їзді Комуністичної партії Китаю 16 жовтня заявив про намір приєднати Тайвань. REUTERS/Thomas Peter
Президент Китаю Сі Цзіньпін в промові на з'їзді Комуністичної партії Китаю 16 жовтня заявив про намір приєднати Тайвань. REUTERS/Thomas Peter

Китай може напасти на Тайвань вже до 2024 року. Такими оцінками поділився Голова операційного командування ВМС США адмірал Майк Гілдей під час події в вашингтонському науковому центрі Atlantic Council в середу.

Заява прозвучала у відповідь на прохання прокоментувати оцінки, які в 2021 році у свідченнях перед Конгресом США озвучив командувач ВМС США в Індо-Тихоокеанському регіоні адмірал Філ Девідсон. Девідсон тоді заявив, що Китай прагне отримати можливість забрати Тайвань за шість років, тобто до 2027 року, пише новинне видання американських ВМС USNI.

"Коли йдеться про вікно до 2027 року, - сказав Гілдей, - на мою думку варто говорити про вікно 2022 року, або, можливо, 2023 року. Не можу цього виключати. Я не хочу бути алармістом, але це не зникне за нашим бажанням".

Гілдей закликав дивитись не на заяви президента Китаю Сі Цзіньпіна, а на дії Китаю. "За минулі 20 років, як ми бачили, вони виконували кожну із своїх обіцянок навіть раніше, ніж строки, які вони оголошували", - сказав адмірал.

В неділю президент Китаю Сі Цзіньпін в промові на з'їзді Комуністичної партії Китаю заявив про намір приєднати Тайвань, називаючи це "возз'єднанням".

Підхід Пекіна до Тайваню в останні роки змінився, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в понеділок.

"Замість того, щоб дотримуватись статусу-кво, що склався і був позитивним, - сказав Блінкен у виступі в Стенфордському університеті, - було прийнято основоположне рішення, що статус-кво більше не прийнятний і, що Пекін хоче домагатись приєднання у значно більш короткі строки".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG