Спеціальні потреби

Київська влада ігнорує методи попердження повені, які не передбачають "відкатів" - кажуть вчені


Naval Aircrewman 2nd Class Justin Peach, from Riverside, Calif., prepares to drop supplies from an MH-60S Seahawk. Tacloban, Philippines, Nov. 14, 2013.(U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Ricardo R. Guzman/RELEASED)
Naval Aircrewman 2nd Class Justin Peach, from Riverside, Calif., prepares to drop supplies from an MH-60S Seahawk. Tacloban, Philippines, Nov. 14, 2013.(U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Ricardo R. Guzman/RELEASED)
Американські технології та досвід допомагають українським вченим прогнозувати коли, та на скільки сильними будуть повені, тепер для їх попередження не вистачає тільки волі урядовців.

Різкі перепади температури, а потім затяжні дощі – це все ознаки зміни клімату, які для України означають повені, говорять експерти. За підтримки американських вчених, співробітники НАН України розрахували план столиці, у якому розписано, які частини міста та як сильно можуть постраждати вже цією весною у випадку повені.
Завдяки інформації з американських сателітів українські вченні також зможуть розраховувати на скільки підніметься рівень Дніпра, і які це матиме наслідки для людей, що живуть поблизу
Утім, науковці говорять, що до їх рекомендацій в столичній адміністрації не дуже дослухаються, управління архітектури не поспішає розробляти плани будівництва додаткових дамб та мостів. А поради про те, чому не можна давати дозволи на будівництво елітних будинків на берегах Дніпра взагалі ігноруються.

«Існує прірва між експертами та політиками у парламенті. Науковці зараз намагаються переконати їх, що вірогідність повені - це серйозна проблема, і до неї потрібно готуватися заздалегідь», - сказав Голосу Америки директор з міжнародних проектів Інституту водних ресурсів Корпусу інженерів армії США Євген Стахів.

«Ви зараз маєте всі такі самі методи та технології, якими користуємося ми в США, але тепер потрібно розробити систему законів, якої б дотримувалися і яка б захищала у випадку небезпеки води».

Для вирішення потенційних проблем, експерти говорять - починати потрібно з розробки нових прогнозів і планів для кожного міста та країни в цілому, щоб знати де найбільша вірогідність затоплення. Адже в країні і досі для подібних прогнозів науковці користуються розрахунками ще з 80-х років, а вони не враховують кліматичних змін, які і стають причинами підвищення рівня води.

Науковці говорять, використовуючи американський досвід, потрібно приймати рішення про архітектуру міста базуючись на плані потенційних небезпек підчас повені. І таким чином вирішувати чи дозволяти будівництво у потенційно небезпечній зоні, чи новий міст може сприяти підвищенню рівня води у річці, як краще евакуювати людей у випадку повені.

«Вся Америка розрахована, кожне місто має план, де можливі паводки, якщо ти хочеш купити будинок біля річки, а там високий ризик повені – без проблем купуй, але страховка там у кілька разів обійдеться дорожче – нам також таке потрібно запровадити», - сказав завідувач відділу математичного моделювання навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин і систем НАНУ Марк Железняк.

«У нас тільки коли вже відбулася аварія влада починає реагував, але вона не знає що робити, тому реагує невірно. Нам же потрібно зупинити владу від невірних рішень».

В середньому, вартість плану вірогідності повені для одного міста може складати 5 мільйонів доларів і більше. Проте, за словами Стахова, американці вже мають такі плани влаштування своїх міст і передали цю інформацію українським колегам, яким тепер можна їх адаптувати та починати використовувати. Наприклад, американське місто Сейнт Луїс, у штаті Міннесота, багато у чому подібне до Києва і тому американські розрахунки для цього міста у трохи адаптованому варіанті можна використовувати щодо української столиці. Це може бути один з варіантів зекономити, щоб не ігнорувати потенційну проблему взагалі.

«Заждіть, але ніхто в Україні не шукає дешевих рішень – всі шукають дорогі рішення, бо на дешевих, відкат маленький, тому на цей варіант мало звертають увагу», - додав до відповіді Стахова його колега український науковець Андрій Давиденко.

Якщо українці будуть готові, то зможуть використати потенційне підвищення рівня води собі на користь. В першу чергу, це стосується аграрного сектора. На відміно від України, багатьом країнам Європи науковці прогнозують більш посушливий клімат, якщо ж навчитися правильно скеровувати воду – то можна підвищити врожайність, таку думку в коментарі Голосу Америки висловив професор Масачусетського Технологічного Інституту Кейсі Браун.

«Найкраще буди свідомим та готовим до того, що може статися – так можна максимально зменшити кількість постраждалих. Це вибір політичний, як багато ви готові витратити сьогодні, щоб зберегти життя людей та зменшити втрати завтра?», - сказав Браун.
XS
SM
MD
LG