Спеціальні потреби

Кубань: відставка регіональних влад?


Після потужної повені на Кубані опозиція і громадськість вимагають відставки губернатора Краснодарського краю Олександра Ткачова.

Потужна повінь на Кубані, в результаті якої тільки за офіційними даними загинуло 164 людини, потягне за собою політико-адміністративні зміни в федеральних органах виконавчої влади, а також серед керівництва Краснодарського краю.

Бюрократичні наслідки
Питання відставки губернатора Краснодарського краю Олександра Ткачова в зв'язку з подіями в його регіоні обговорюється протягом усього часу з моменту трагедії.
Напередодні депутати парламентської фракції «Справедлива Росія» звернулися до президента Володимира Путіна з пропозицією відправити у відставку Ткачова «за неналежне виконання своїх обов'язків». Пропозиція була озвучена на пленарному засіданні Держдуми Сергієм Мироновим.

«Справедлива Росія» також закликала провести парламентське розслідування повені на Кубані і визначити ефективність роботи органів влади та посадових осіб.
За словами Миронова, влада Кубані не зробили нічого, що «дозволило б уникнути такої кількості жертв».

«Повені там регулярні, система гідрокористування і всього, що пов'язано з гідротехнічними спорудами, знаходиться фактично у приватній власності. І, схоже, влада практично цим не керує. Більше того, ми вважаємо, що абсолютно не спрацювала система оповіщення, - сказав Сергій Миронов, чиї слова наводить прес-служба «Справедливої Росії». - Один з обов'язків МНС - запобігати і вже, принаймні, забезпечити своєчасне оповіщення населення країни про будь-яких катаклізми».

Представники інших думських фракцій не підтримали ідею «есерів» про парламентське розслідування і відставку губернатора Краснодарського краю.
Після повені за власним бажанням звільнився голова Кримського району Василь Крутько, голова міста Кримська зберіг свою посаду. Крім того в Геленджику, який теж постраждав від повені, після події був призначений новий начальник міської поліції.

Путін Ткачова не здасть
Губернатор Ткачов в інтерв'ю Російській службі новин заявив, що рішення про його відставку повинен приймати президент.
«По-перше, приймати рішення про мою відставку повинен президент Росії. По-друге, є 5-мільйонна Кубань, жителі нашого краю, які мене не раз обирали. Я думаю, що не Миронову і не іншим політичним опонентам говорити про це. Я прекрасно розумію, що опозиційні сили використовують цей момент, на горі людей намагаються заробляти собі політичні дивіденди», - сказав Ткачов.

За словами губернатора, опозиція намагається витягти з трагедії в Кримську «політичні дивіденди», закликаючи до його відставки.

Політолог, директор Міжнародного інституту політичної експертизи Євген Мінченко вважає, що з точки зору бюрократичного етикету, нічого страшного Олександр Ткачов не зробив.

«Ткачов на хорошому рахунку у Володимира Путіна. Так званий стрілочник в особі голови Кримського району знайдений. Тиск з боку «Справедливої Росії» та інших опозиційних організацій з вимогою відставки Ткачова може мати виключно зворотний ефект, - розповів Російській службі «Голосу Америки» Євген Мінченко, - Така природа російської влади, яка не приймає ніяких рішень під тиском. Поки у Ткачова хороші шанси зберегти свої позиції».

Заочний колега Мінченко - політолог, голова фонду «Центр політичних технологій» Ігор Бунін - згоден з тим, що питання відставки Ткачова поки не варто ставити перед Путіним.

«Ідеологія Путіна в подібних ситуаціях така: зазвичай він з великими труднощами розлучається зі своїми людьми і за дуже великі заслуги і гріхи. Це номенклатурний принцип, - розповів Російській службі «Голосу Америки» Ігор Бунін. - Крім того, у випадку Ткачова працює фактор майбутньої Олімпіади. Владі потрібна людина, пов'язана з Олімпіадою. Ткачов повністю контролює Краснодарський край. По-третє, стоїть питання виборів - якщо Ткачова знімуть, значить, потрібно буде організовувати вибори, і не факт, що людина з Кремля завоює на них перемогу».

Однак, продовжив Бунін, чиновники нижчого рівня втратять свої посади.
«Одного вже знято - районного начальника. Може бути, знімуть ще кількох людей», - сказав експерт.

Говорячи про ініціативу «Справедливої Росії», Бунін зазначив: «Партія намагається зміцнити свій опозиційний статус. І інші опозиційні сили повинні діяти подібним чином. Враховуючи місце есерів в політичному житті, їх критика і вимоги покарати Ткачова очевидні і природні».

Ще одним фактором на користь збереження за Ткачовим губернаторської посади Бунін назвав консолідацію Путіним правлячої політичної еліти в Росії в боротьбі з опозицією.

«Путін своїх здавати не буде навіть за сильні гріхи. Але очевидно, що рейтинг Путіна і Ткачова сильно впаде, особливо в містах, де сталася трагедія. Але коли Путін буде зважувати, що для нього важливіше, він віддасть перевагу зберегти елітарну солідарність. І тому Ткачов залишиться на своїй посаді», - резюмував Бунін.

Громадська кампанія
В середу 11 липня на сайті Change.org, який відомий росіянам по кампанії зі збору підписів на підтримку акта імені Сергія Магнітського, почав нову ініціативу, пов'язану з вимогою відправити у відставку Олександра Ткачова.
Тільки за перший день кампанії в інтернеті і соціальних медіа активістам вдалося зібрати понад 3400 підписів. Всього для відправки петиції до органів прокуратури та до приймальні Володимира Путіна потрібно 15 000 підписів.

«Пан Ткачов, який допустив трагедію в Кущівці і спустити цю справу на гальмах, знову показав свій непрофесіоналізм, найвищу ступінь цинізму і зневагу людськими життями. На зустрічі з постраждалими в місті Кримську губернатор Ткачов заявив: "А що, треба було кожного обійти" І це все, що він сказав на виправдання того, що влада не змогла оповістити людей, хоча у них було три години часу», - йдеться в тексті петиції.

Саме реакція керівництва регіону, в якому сталася серйозна трагедія, викликала резонанс у суспільстві. Одним з перших коментарів влади Кубані було те, що кількість жертв зросла через старих та інвалідів, які неспроможні швидко залишити зону затоплення.

Одна з останніх заяв Ткачова, зроблена увечері 11 липня, також викликала обурення блогосфери. Губернатор сказав, що загрози здоров'ю жителів Кримська у зв'язку з тим, що на вулицях і у дворах міста до цих пір залишаються трупи тварин, немає.

Проте обурення громадськості навряд чи зможе вплинути на питання про відставку тих чи інших чиновників.

«Що може зробити громадськість і незадоволені користувачі соціальних мереж. Ймовірність підтримуючої реакції з боку влади на подібні кампанії мінімальні», - вважає політолог Євген Мінченко.
XS
SM
MD
LG